2026 6. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 23:51
Daha kitaba yeni başladım önsöz dikkatimi çekti patrick diye bir adam var yazarı anlatmış güzelde bir yazı okuduk 10 sayfa tamam .3 yıldızlı bir kısıma geldik kitap başlıyor sanırsınız değil mi hayır arkadaşlar bu adam 23 sayfa boyunca konuşuyor kaynakçasıyla 26 .Kitap zaten 140 sayfa ahdhdhdh Ben neden 26 sayfa boyunca patrick diye bir adamın cümlelerini okuyorum bunu bana söyleyecek olan var mı?"yazar" mış gibi davranıp rol çalmak mı öyk yani .Kitap 2 puan geride başladı şimdiden söyleyebilirim 8 puan üzerinden değerlendireceğim -Final yorumum- Normalde hak ettiği puan 4’tü ama bahsettiğim sebeplerden dolayı 2 vereceğim. Ben bu kitaba içindeki hikâye için para ödüyorum, birilerinin önsözü için değil. Bir tane adam var, zaman yolculuğu yapıyor. Gelecekte Morlocklar ve adını unuttuğum başka bir ırk var. Bunların hiyerarşisine ayak uydurmak zorunda kalıyor çünkü orada mahsur kalıyor. Verdiği mesajlar güzeldi, o yüzden puan verdim. Ama olay örgüsü kötüydü. Çok fazla ucu açık yer vardı. Çok boşlukluydu. Market filesi gibi bir kitaptı; işlevi var ama çok boşluklu, içine ne koysan dökülür. Sözde var ama işlevde yok diyebiliriz. (Spoiler) Weena neden orada kaldı mesela? Varsayım üzerine ormanda öldüğünü kabul etti. Zaman makinesi için o cüce insanları suçladı, o da varsayım üzerineydi. Akıllanmamış gibi tekrar makineyi kullandı; muhtemelen başı derde girdi ve öldü. Yani bu olay örgüsüne ne denebilir ki? Ben bilimkurgu canavarı değilim ama bana bir olay lazım ki yorum yapabileyim. Sadece mesajı güzeldi.Kitapta en sevdiğim şey ise zamanın geçiciliğini hissettirmesiydi. Bundan 100 sene sonra hiçbirimiz yokuz artık. Yengeçler mi olur, akrepler mi olur bilmiyorum. Dedem bundan 5 ay önce buradaydı; nefes alıyordu, yemek yiyordu. Bir gün önce de sohbet etmiştik. Sınavlarımı sordu. Hatta hastaydım, “Sirkeli su yap, iç.” dedi. Ben de “Yok, iyice ağrır.” deyince “Ben olsam yapardım.” dedi. Şimdi yok. Nerede bilmiyorum. Öldü diyorlar. Açlık Oyunları’nda ölen haraçlar yansıtılıyordu ya, öyle… Selası okundu, ismi söylendi ve bitti. Biz hangi sistemin içindeyiz? Bence hayatın tek ve yegâne sorusu ve cevabı bu. Ben dinimle yanıtlıyorum bunu, sen farklı bir şeyle. Ama her neyle yanıtlıyorsan, gerçek olduğuna inandığın neyse ona göre yaşamalısın. Çünkü ikinci bir şansın yok. Kitabın verdiği mesaj tam olarak bu olmasa da benim aldığım mesajlardan biri buydu. Üst kesim, alt kesimi nesneleştirerek bir metafor yapmaya çalışmış. Benim verdiğim mesaj daha anlamlı boşverin yazarı ahshd
Zaman MakinesiH. G. Wells · İthaki Yayınları · 202337,2bin okunma