Euripides’in Medea adlı tragedyası, insan doğasının karanlık yönlerini cesurca ortaya koyan sarsıcı bir eserdir. Yazar, ihanetin birey üzerindeki yıkıcı etkisini Medea karakteri üzerinden dramatik bir biçimde işler. Medea, hem mağdur hem de suçlu kimliğiyle klasik trajedi anlayışını aşan çok katmanlı bir karakterdir.
Eserde özellikle kadınların toplumdaki konumu eleştirilir. Medea’nın yaşadığı dışlanmışlık ve çaresizlik, onun radikal ve korkunç kararlar almasına zemin hazırlar. Euripides, seyirciyi rahatsız eden bir etik ikilem yaratır: Medea’nın intikamı anlaşılabilir mi, yoksa tamamen kabul edilemez midir?
Dil ve yapı açısından eser, Antik Yunan tragedya geleneğini korurken karakter psikolojisine verdiği önemle döneminin ötesine geçer. Medea’nın çocuklarını öldürmeden önce yaşadığı iç çatışma, edebiyat tarihinin en güçlü dramatik anlarından biridir.
Sonuç olarak Medea, yalnızca bir intikam hikâyesi değil; adalet, cinsiyet rolleri, yabancılaşma ve insan doğasının sınırları üzerine derin bir sorgulamadır. Bu yönüyle eser, günümüzde de güncelliğini koruyan evrensel bir trajedidir.