2026 5. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 23:53
Mecburiyet, Stefan Zweig’ın insan psikolojisini derinlemesine ele aldığı kısa ama etkileyici bir eseridir. Kitap, özellikle bireyin iç dünyası ile dış dünyanın dayattığı sorumluluklar arasındaki çatışmayı merkezine alır. Eserde baş karakter, savaşın gölgesinde “mecburiyet” kavramıyla yüzleşir. Kendi ahlaki değerleri, vicdanı ve korkuları arasında sıkışırken; toplumun ve devletin yüklediği görevler karşısında özgür iradesini sorgular. Zweig burada, insanın gerçekten ne kadar özgür olduğunu ve zorunlulukların bireyi nasıl şekillendirdiğini oldukça çarpıcı bir şekilde işler. Anlatım dili sade ama yoğun bir psikolojik derinlik taşır. Özellikle karakterin iç çatışmaları, okuyucunun empati kurmasını sağlar. Yazar, savaşın sadece fiziksel değil, ruhsal yıkımını da gözler önüne serer. Kısaca eser, “mecburiyet” kavramını yalnızca bir görev değil, insanın içsel bir sınavı olarak sunar ve bireyin vicdanı ile dış baskılar arasındaki mücadelesini etkileyici biçimde ortaya koyar.
MecburiyetStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202175,1bin okunma