···Okunma: 02 Mayıs 2026 00:00 Gizli İzlanda serisinin yazarı olan Ragnar Jónasson 17 yaşından itibaren on dört Agatha Christie romanını İzlandaca‘ya çevirmiştir. Reykjavík’ta yaşayan Jónasson yazarlığın yanında şirket avukatlığı yapıyor ve Reykjavík Üniversitesi’de telif hakları dersi veriyor.
Daha önce okuduğum Gizli-Karanlık İzlanda serisinin Karanlık ve Ada kitaplarını okumuştum. Sonuncu olan Sis’de uzun bir aradan sonra okundu nihayet.
Genç Unnur’ın zihninde hep roman yazma hayali olduğundan yeni insanlar tanımak, deneyim kazanmak, dünyayı daha iyi anlamak için yola çıkmıştı.
İzlanda’nın doğusunda Erla ve Einar’a ait çiftliğin kapısı çalınır ki soğuk, tekinsiz atmosferi ve bu kar fırtınasında dışarıda bir insanın kalabileceği mantıklı bir seçim değildir. Yabancı adamı hemen içeri alırlar.
Bir süre sonra da bunun bir hata olduğunu anlayacaklar ya da yabancı mı onlara sığınmasının bir hata olduğunu anlayacak??
Öte yanda Dedektifimiz Hulda Hermannsdóttir’ın ailesinde de çok önemli bir sorun yaşanmakta olup aynı zamanda başka bir davaya da bakmaktadır.
Bu seri yazar tarafından tersten yazılmıştır; yani ilk kitapta Hulda’nın emeklilik zamanı, son kitapta gençlik zamanına geçiyoruz.
Karanlık, Ada, Sis.
Kitap ve sevgiyle kalın…