2026 38. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 08:13
Cemal Süreya’nın o kendine has, hem çok samimi hem de alışılagelmişin dışındaki imgeleriyle örülü dünyasına girmek, modern şiirin ne kadar taze ve sarsıcı olabileceğini bir kez daha hissettirdi. Sevda Sözleri, aşkı ve erotizmi sadece birer duygu olarak değil, dilin sınırlarını zorlayan birer sanatsal eyleme dönüştürüyor. Şairin o beklenmedik kelime oyunları ve her dizede karşımıza çıkan o "afili" yalnızlık hissi, okuru bir anda yakalayıp kendi melankolik ama bir o kadar da coşkulu evrenine çekiyor. Kitabın bütününe yayılan o ironik ve yer yer hüzünlü ton, duyguların en yalın haliyle kağıda dökülmesini sağlıyor. Süreya’nın o her dizesinde hissedilen derin yaşanmışlık ve hayatın içinden süzülüp gelen o keskin gözlemler, şiirleri sadece okunur değil, hissedilir kılıyor. Bazı bölümlerdeki o yoğun ve karmaşık imge dünyası zihni biraz zorlasa da, bu durum şiirlerin o kendine özgü ritmini ve estetik gücünü gölgelemeye yetmiyor. Her okuyuşta yeni bir anlam katmanı keşfettiren bu eser, dilin bir kuyumcu titizliğiyle işlendiği o nadir anlardan biri. Bittiğinde insanda hem bir doluluk hissi hem de o güzel dizelerin tadını damağında bırakan bir etki yaratıyor. Kusursuz bir başyapıtın eşiğinde duran ama o küçük imge yorgunlukları nedeniyle tam puandan bir adım geride kalan, yine de şiir severler için vazgeçilmez bir durak.
Sevda SözleriCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 201732,2bin okunma