#okudumbitti "Bir çocuğa şefkat ve hoşgörü ile yaklaşıldığında,onun ayçiçeği gibi güneşe yöneleceğinin bilincindeydi."
"Her annenin hayalidir,çocuğunun başarılı olması iyi bir eğitim alıp kendi ayaklarının üzerinde durması, meslek sahibi olması ve uzun bir ömür sürmesi...Ancak özel gereksinimli çocukların annelerinin hayalleri biraz daha farklıdır. Onların en büyük dileği çocuklarının kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, kendilerinden sonra da hayata tutunmayı başarabilmesidir.Bir gün böyle bir çocuğun annesi bana alçak sesle şunu söyledi:" Kim çocuğu tarafından gömülmek istemez ki hocam? Ama bizim korkumuz tam da orada gizli, bizden sonra ne olacak?"
Merhaba kitap dostlarım.Bugün size özel gereksinimli yavrularımızın iç dünyalarını ve ailelerini daha iyi anlamamızı sağlayan bir kitapla geldim. @scalakitapci tarafından yayımlanan Nebat Bukrek hocamın kaleme aldığı eser, özellikle eğitimcilerin, alanı çocukla ilgili olan tüm mesleklerin okuması gereken bir kitap.
Toplumda özel gereksinimli çocuklar maalesef daha fazla zorbalıkla karşılaşıyor,dışlanma, ötekileştirme de çok yaygın. İnsanların empatisi resmen bu durumlarda kapanıyor.Oysaki o çocuklarımızı da ailelerini de anlamaya çalışmak onların iç dünyalarında kopan fırtınaları dindirmeye yardımcı olmak gerekir.
Kitap,öğretmen olan Pınar'ın çocukluğu ile başlıyor.Pınar sessiz, kendini ifade etmekte zorlanan bir çocuk.Öğretmeni ise sabırsız, öğrencisinin durumunu anlamaktan yoksun.Pınar'a türlü eziyetler yapıyor, travma yaşatıyor adeta. Okurken böyle öğretmenler olabilir mi diye sorguladım.Çok acı bir durum,sonrasında Pınar çok iyi bir öğretmene denk geliyor ve öğretmeni onu anlıyor onunla iletişim kurabiliyor.Pınar korkmadan kendini ifade etmeyi öğreniyor.Sonrasında aradan geçen yıllar Pınar'ın büyüyüp öğretmen olması,öğrencileri ve velilerle yaşadıkları anlatılıyor. Özellikle özel gereksinimli çocukların topluma kazandırılması çok etkileyiciydi kitapta.
Eser geçmiş ve günümüz şeklinde anlatılıyor o yüzden çok akıcı.Kitap aslında engelli bireylerin önündeki en büyük engelin, insanların vicdansız duyarsız davranmaları olduğunu belirtiyor.Kitapta bu vicdansızlar "İsimsizler" olarak belirtilmiş.