···Okunma: 30 Nisan 2026 00:00 Ben bu kitaba bayıldım. Erkek bir yazarın kadın karakterlerini bu kadar iyi yazabilmesi beni hep şaşırtan bir şey.
Kitap Beyrut’ta geçiyor, iç savaş zamanı. Aaliya’nın hayatını konu alıyor. Aaliya günlerini edebiyatla, sanatla, felsefeyle nasıl geçirdiğini anlatıyor bize. Zor ve sıkıntılı zamanlarında sığındığı kitaplardan, yaptığı çevirilerden bahsediyor. Ailesinden, evliliğinden ve komşularından da bahsediyor. Yalnızlığı seçen birisi Aaliya ve bunun gibi diğer seçimlerinin de altında neler yatıyor okurken anlayabildim. Kendimi yakın hissettiğim bir karakter oldu.
Kitabın anlatımı da biraz konudan konuya geçmeli. Aaliya bir şey anlatırken araya girip kısaca bi şeyden bahsedicem diye kendini bölüyor sık sık. Bu bana çok yakın gelen bir kafa yapısı kendim de böyleyim o yüzden nedense ayrıca hoşuma gitti bu tarz.
Her sene bir kitap seçiyor ve onu çeviriyor fakat çevirilerini hiç yayınlamıyor. Bunu kendi için yapıyor. Kadın olmakla ilgili çok şeye değinilmiş kitapta. Aaliya’nın seçtiği hayat, kendi olabilmesi fakat bir yandan da kendini lüzumsuz biri olarak görmesi etrafında dolanıyoruz.
İçinde çok fazla yazar, kitap, tablo, müzik var. Okurken not alma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Not almak okuma zevkinizi de bölebilir o yüzden karar sizin. Çok iyi geldi bu kitap bana. Sonunu da çok sevdim. Uzun zamandır bu kadar keyif almıyordum iyi geldi.
çevirisi #seçilsönmez