Puan vermedi·592 syf.····Okunma: 06 Mayıs 2026 18:04 Uzun zamandır elimde olmasına rağmen kıymetini sonradan anladığım muazzam bir kitaptı.
Kitap üç kısımdan oluşuyor.
İlk kısım İslam Ahlakı kısmıdır. Alî bin Emrullah ve Muhammed Hâdimi hazretlerinin kitâplarından hazırlanmış olduğu belirtilmiştir. Bu noktada en beğendiğim şey her kitabın/mektubun sonunda bununla ilgili bilgi verilmesi oldu.
Bu kısımda kötü ahlâk ve bundan kurtulma çareleri, ahlâk ilminin faydaları, ruh, iffet, adalet gibi konular işlenmiştir.
İkinci kısım Cennet Yolu İlmihâlidir. Mızraklı İlmihâl kitâbı esas alınarak hâzırlanmıştır. İmanın ve İslam'ın şartları, 54 farz ve bununla beraber detaylı ilmihal bilgileri bulunuyordu. Gerçekten bilmediğim çok şeyi öğrendim ve bildiklerimi delilleriyle pekiştirmiş oldum.
Üçüncü kısım da Ey Oğul İlmihâlidir. Osmanlı alimlerinden Süleymân bin Ceza’ hazretlerinin, Hanefî mezhebi âlimlerinin kitaplarını esas olarak hâzırlamış olduğu belirtilmiştir. Yeme-içme gibi en temel konulardan, aile hususuna, ibadetlere, imana ve kısaca iyi bir Müslüman olmanın detaylarının edilinebileceği güzel bir kısım olmuştu ve çok verimliydi.
Kitapla ilgili olumsuz noktalar sadece şekille alakalıydı. Kullanılan kağıt çok gözü yoruyordu, sayfa başına düşen kelime sayısı çok fazlaydı ve yazılar çok sık ve küçüktü. Herhangi bir imla düzenlemesi yapılmaması da bütün akıcılığı bozuyordu. İlmi noktada olumsuz tek kelime edemem. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.