İslâm Ahlâkı

Alî Bin Emrullah
İslâm dîninin güzel ahlâkına ulaşmak için kurtulmak gereken 40 kötü ahlak ve bunlardan kurtulma çarelerinin anlatıldığı bu kitâbda aynı zamanda (Mızraklı İlmihâl) diye bilinen Muhammed bin Kutbüddîn İznîki hazretlerinin kitâbı esas alınarak yazılan Îmân ve ibâdet bilgilerini içeren Cennet Yolu İlmihâli bulunmaktadır. İslâm Ahlâkı kitâbı üç kısımdan meydâna gelmişdir. Birinci kısım; (İslâm ahlâkı) kısmıdır. Alî bin Emrullah ve Muhammed Hâdimi hazretlerinin kitâblarından hâzırlanmışdır. Kötü ahlâk ve bundan kurtulma çâreleri (40) tane kötü ahlâk ve tedâvî yolları ahlâk ilminin fâideleri neye yaradığı rûh nedir rûhun kuvvetleri hikmet şeca'at iffet ve adâletden doğan huylar geniş olarak anlatılmakdadır. İkinci kısım; (Cennet Yolu İlmihâli) dir. Muhammed bin Kutbüddîn İznîkinin (Mızraklı İlmihâl) kitâbı esâs olarak hâzırlanmışdır. Îmânın altı şartı küfre sebeb olan husûslar islâmın beş şartı ellidört farz büyük günâhlar Evlenmenin edebleri Ölüme hâzırlık konularını anlatan bir ilmihâl kitâbıdır. Üçüncü kısım; (Ey oğul ilmihâli) dir. Osmânlı devleti âlimlerinden Süleymân bin Ceza' hazretleri Hanefî mezhebi âlimlerinin kitâblarını esâs olarak hâzırlamışdır. İbâdetler îmân Ana-baba hakkı Sıla-ı rahm Yime-içme adâbı Hakîki müslimân nasıl olur konuları ile ayrıca sonunda Muhammed Ma'sûm-ı Fârûkî hazretlerinin rûhlara gıda olan onbir mektûb tercemesi vardır.
Türler:
592 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2009
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

592 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kitabın kapağı sarı olması sebebiyle :) elime alıp bir çırpıda okuduğum bir eser oldu.Beni dinlendiren ve bana anlaşılır nasihat veren bir kitap. Bir arkadaş vasıtasıyla bu kitapları ara ara okumaya başladım . Ben de tavsiye ederim.. İslam dinini tafsilatıyla tedris etmeye vakit bulamayanlar ehli sünnet hocaların kitaplarını okuyup İslamı ve nefsini tanımalılar diye düşünüyorum.Çünkü nefsini bilen Rabbini bilir buyuruluyor. Kitaptan alıntı yapmak gerekirse bu geceye ve bu aya özel , Recep ayında ihlas suresi okumak çok önemli.. kitapta ihlas suresi okumanın fazileti hakkında, Ey oğul ! Süre-i ihlâsı çok oku! Peygamberimiz ﷺ buyurdu ki ; "Kıyamet gününde bir çağırıcı çağırır ve der ki ,Hak Teala hazretlerini zikredenler ve ihlas suresini çok okuyanlar gelsinler. Cennette ki makamlarına vasıl olsunlar..." geçiyor... Tavsiye eden Efendimiz ﷺ , Amel etmek bizden olsun... KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN :)
İslâm Ahlâkı
İslâm AhlâkıAlî Bin Emrullah · Hakikat Yayıncılık · 2024455 okunma
592 syf.
·
Puan vermedi
Istigfar ediniz Imdadiniza yetisirim. Estagfirullâhel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh deyiniz! Ölümden başka bütün dertlere, hastalıklara karşı faydalıdır. Ölüm hastasının ağrılarını, sancılarını yok eder, rahat ölmesini sağlar. Hûd sûresinin 52. âyetinde mealen; (İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim)
İslâm Ahlâkı
İslâm AhlâkıAlî Bin Emrullah · Hakikat Yayıncılık · 2024455 okunma
592 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
40 günde okudu
Manevi anlamda Bilgi edinebilecek eserlerden olan Hakikat Kitabevi Eserlerinden 4. Seri olan İslam Ahlakını okuyarak bilmediğimiz bir çok şeyin farkına varacağımızın kanısında olduğum eserdir
İslam Ahlakı
İslam AhlakıAlî Bin Emrullah · Hakikat kitapevi · 2013455 okunma
592 syf.
10/10 puan verdi
·
201 günde okudu
İslâm Ahlâkı – Ali bin Emrullah Kitap Yorumu & İncelemesi
İslam Ahlakı
İslam AhlakıAlî Bin Emrullah · Hakikat kitapevi · 2013455 okunma
592 syf.
1/10 puan verdi
·
164 günde okudu
Kitabın adı İslâm Ahlâkı ama fırsat bulduğu her bölümde Hasan El Benna, Seyyid Kutub, Mevdudi gibi kendini İslâm'a adamış isimlere sayıp sayıştırmış. Kitabın adı "Tekfir" olsa daha isabetli olabilirdi!
İslâm Ahlâkı
İslâm AhlâkıAlî Bin Emrullah · Hakikat Yayıncılık · 2024455 okunma

Yazar Hakkında

Alî Bin Emrullah
Alî Bin EmrullahYazar · 1 kitap
Osmanlı âlim ve evliyâlarının en meşhûrlarından. Tefsîr, hadîs, fıkıh âlimidir. 1516 (H.916) senesinde Isparta’da doğdu. Anadolu ve Rumeli’nin çeşitli şehirlerinde kâdı ve kâdıasker olarak vazîfe yaptı. 1571 (H.979) senesinde Edirne’de vefât etti. Ali bin Emrullah, dedesi Abdülkâdir Hâmidî sakalına kına kullanmakla meşhûr olduğu için Kınalızâde diye şöhret bulmuştur. Abdülkâdir Hâmidî, Fâtih Sultan Mehmed Hanın hocalarındandır. Babası Emrullah Efendi ise kâdı idi. Böylece Ali bin Emrullah küçük yaştan îtibâren tam bir ilim hânedânı içerisinde yetişti. Kınalızâde Ali Efendi, ilk tahsîline akrabâsı olan Kadri Efendiden ders alarak başladı. Sonra İstanbul’a giderek, Mahmûd Paşa Medresesinde Müderris Sinân’dan, Atik Ali Paşa’da Merhabâ Efendiden, sonra da Sahn-ı semân Medresesinde Kul Sâlih Efendiden ders aldı. Kur’ân-ı kerîmi ve pekçok hadîs-i şerîf ezberledi. Yazı, hat sanatında usta olup, tesirli bir hitâbete ve üstün bir hafızaya sâhipti.Tahsîlini mükemmel bir şekilde tamamladıktan sonra müderrislik için beklemeye başladı. Ancak uzun müddet geçmesine rağmen tâyini çıkmayınca telif ettiği bâzı eserleri alıp Şeyhülislâm Ebüssüûd Efendi’nin huzûruna çıktı. Ebüssüûd Efendi kendisine niçin geldiğini sorunca: “Biz istediğimiz müderrisliği bu eserlerin bâblarını çevirerek almak istiyorduk. Daha ne yapılmak gerekiyorsa bilelim efendim?” diye cevap verdi. Bunun üzerine Ebüssüûd Efendi, Ali Çelebi’nin takdim ettiği eserleri biraz okuduktan sonra, onun ilimdeki değerini anladı ve kendisini derhâl Edirne’deki Hüsâmeddîn Medresesine müderris tâyin etti. Genç talebenin bu hareketinden pek memnun kalan Ebüssüûd Efendi yanında bulunanlara hitâben de; “İşte insan olan böyle fiîlen ehliyetini isbât sûretiyle hakkını elde eder. Emeline kavuşmak, nâil olmak için şunun bunun şefâat ve delâletine mürâcaat etmek insanlık değildir.” demiştir. Kınalızâde Ali Çelebi Edirne’den sonra 1546’da Bursa’da Hamza Bey Medresesinde, 1548’de yine Bursa’da Veliyyüddîn oğlu Ahmed Paşa Medresesinde, 1550’de Kütahya’da RüstemPaşa Medresesinde, 1551’de İstanbul’da Rüstem Paşa Medresesinde müderrislik yaptı. 1555’te Sahn-ı semân medreselerinden birine, 1558’de ise Süleymâniye Medresesine tâyin edildi. Bu vazîfelerinden sonra da; Şam, Kahire, Bursa kâdılığı, 1570’te İstanbul kadılığı, 1571’de Anadolu kâdıaskerliği yaptı. Arapça, Farsça, edebiyât, tefsîr ve hadîs ilminde emsâlsizdi. Tefsîr metinlerini anlamakta güçlük çekenler, müşkillerini hâlletmek için ona mürâcaat ederlerdi.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.