Efendiler... İsmet Özel.
2026 6. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 01:11
​Benim masalım kısaca şöyle: «Bir varmış bir yokmuş. Bir şair İsmet Özel varmış. İyi şiirler yazarmış. Nasıl olmuşsa bu İsmet bir gün komünist olmuş. Derken efendim, bir komünist olarak da iyi şiirler yazmayı başarmış ve hattâ böylelikle yıldızı parlamış. Gel zaman git zaman, İsmet Özel'in duyguları, düşünceleri, inançları değişmiş (masalın her varyasyonunda bu değişmenin sebepleri muhtelif) ve müslümanlığı bir hayat yolu olarak benimsemiş. Ama işe bakın ki adam iyi şiirler yazmaya devam etmiş. Eh, o erdiyse muradına, biz de çıkabiliriz kerevetine». Sayfa 16 Kitabın özetini bile bizim için kendisi çıkaran İsmet Özel'e sevgi ve saygılarımla. Bu kitabı okumayan biri bence "Ben İsmet Özel hayranıyım." dememeli. Çünkü İsmet Özel'in birkaç şiirine bakıp hayran olmak, onun mentalitesini anlamamış ya da kabul etmemiş insanlar karşısında argümansız kalmış olmak demektir. Kitap kısaca İsmet Özel'in fikirsel otobiyografisidir. Okul çağlarından yetişkinliğine geçirmiş olduğu fikir silsilesi ve hangi görüşte olursa olsun o görüşü tamamen bilinçle destekliyor oluşunun kısa özeti de diyebiliriz. Benim için kitap incelemek çok zor bir mesele çünkü ona yüklediğim anlamlar çok farklı olduğundan okuyanda herhangi bir fikir oluşturmayabiliyor ama, İsmet Özel kitaplarını incelemek çok daha zor oluyor. Bu noktada yine bocalıyor bu fakir ama başlayalım. İsmet Özel, bilindiği üzere fikir hayatına komünizm ile başlamış ve bununla beraber bir çevre edinip siyasi hayata atılmıştır. Bu süreçte komünizmin gerektirdiği her şeye içine çıkarları, korkuları katmadan inanıp bağlanmış ama yola birlikte çıktığı dostlarının ayaklarının yol üzere ama gözlerinin başka yöne baktığını görünce hem hayal kırıklığına uğramış hem de yalnız kaldığını hissetmiştir. __Dostlarının eşiğine varınca başlıyor senin diasporan.__ Kendisi tam olarak böyle izah ediyor bu durumu. Ama onun bu yalnızlığı sadece komünist hayatında var olmuyor, İslam'a yöneldiği ve yeni bir yol seçtiği o dönemde de onunla aynı fikirde olan pek kimse olmuyor. Özel'in bu ruh hâli yani İslam'a yaklaşma döneminde gerçekleri daha iyi öğrenebilmek ve idrak edebilmek için gösterdiği gayret beni çok etkiledi. Direkt olarak bir dil öğrenmeye başlaması ve bu doğrultuda hem fiziksel hem de tefekkürane çabası kendi nezdimde bir eksiği görmemi de sağlamış bulundu. İsmet Özel sadece İslam'ı şiirlerine ve düşünce hayatına ilham seçmemiş aynı zamanda bugün hala tartışılan bir çok fikre de kapıları açmıştı. Türklüğe olan bakış açısı, dili yorumlaması, bugüne bakış açısı ve eleştirileri (bu noktada Üç Mesele kitabına bakabilirsiniz) , seveni sevmeyeni kim olursa olsun herkesi etkileyen kalemiyle İsmet Özel'i size tekrar tanıtacak güzel bir eserdi.
Waldo Sen Neden Burada Değilsinİsmet Özel · Şule Yayınları · 19953,510 okunma