2026 14. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 16:28
Kitabın temel konusu, İslam tarihindeki Arap merkezli anlayışın zaman içinde Türk toplumunu nasıl etkilediği üzeredir. Hz. Muhammed Arap kabilelerini İslam dini altında bir araya getirmiş ve güçlendirmiştir. Sıkı bir Arap milliyetçiliği gelişmiş ve farklı milletlere özellikle Türklere sunulan negatif bakış açısı zihinlerde yer edinmiştir. Yazar birkaç hadisi kaynak olarak gösteriyor. Türkler sonraları İslam dairesine adım adım girmişler ama inanç değişimi yerine Arap kültürü etkisine kapılmışlardır. Türk toplumunda yeni din kendini gösterirken, Arap dünyası da din konusunda yavaş yavaş otoriteyi kaybetme derdiyle boğuşmuştur. Türklerin güçlenmesi hatta halifeliği almaları Arap milli duygusunda büyük yaralar açmıştır. Türklere karşı öfke ve büyük eleştiri dillerde ve fikirlerde yerini alırken, Türk/Osmanlı devleti ise „kendi milli özünden“ uzaklaşmaya ve ümmetçi Arap kültürünü yerleştirmeye doğru ilerlemiştir. Nitekim birinci dünya savaşı esnasında ve sonrasında bağımsızlık için Araplar Türk düşmanlarıyla is birliği yapılmışlardır. Araplara göre İslam ve Arap kültürü Türkler yüzünden gelişmemiş, yazara göre ise Türkler İslam ve Arap kültürü yüzünden ilerleyememiştir. Bu nedenle kitabı hem destekleyenler hem de yoğun şekilde eleştirenler olacağını düşünüyorum. Çok değerli bulduğum nokta ise Yazar bolca kaynak sunuyor.
Arap Milliyetçiliği ve Türklerİlhan Arsel · Kaynak Yayınları · 2015124 okunma
İncelemeniz çok net ve vurucu olmuş, tebrikler Ahmet Bey 👌 hemen listeme ekledim. Dinler ve Milletler tarihini doğru şekilde bilmeden kimse olayları sağduyuyla yorumlayamaz. Öncelikle Ümmetçilik= Arap Milliyetçiliği olduğunu kati şekilde herkesin bilmesi gerekir. Eğer Ümmetçiliği, İslam olarak öğrenmiş ise bilgi güncellemesi yapması gerekir. Bunu benim bu tespitimle değil, bizzat kendisinin 5 dakikalık Google araştırmasıyla yaparsa kalıcı olur. Hz Muhammed yaşarken biz Türkler Orta Asya'da yaşardık ve Müslümanlığa henüz geçmemiştik. Hz. Muhammed'den yaklaşık 400 koca yıl sonra aşama aşama Müslüman olduk. Başımızdaki Selçuklu Sultanlarının İslam'ın gücünü kullanmak(ganimet, fetih, haraç) için mi yoksa Arap ordularının kılıç zoruyla atalarımızı zorla Müslüman yapmasından dolayı mı geçtik bu konuya girmiycem. Hz. Muhammed benim Ümmetim dediğin de sadece Arap ırkını kastediyordu. Hz Muhammed'in ölümünden çok sonra ne yazık ki Ümmetçiliği sanki İslam içindeki tüm uluslarmış gibi çarpıttılar. Kısacası bir kişi ben Ümmetçiyim dediği anda ben Arap'ım demiş olmaktadır. Bu son derece yanlış bir ifadedir. Biz Türk oğlu Türk'üz, Araplıkla en ufak bir kan bağımız yoktur. Araplarla tek ortak noktamız aynı Dine inanıyor olmamızdır. Hem zaten Arap milliyetçileri bizim gibi Arap olmayan milletleri küçümsemek amacıyla bizlere "Mevali" derler. Uzun sözün kısası biz Türkler veya Kürtler ÜMMETÇİ değiliz; Biz TÜRK'üz veya KÜRT'üz!!
Ahmet Humanist ️️
Aynen üstat. Sende çok güzel ve doğru ifade etmişsin bu önemli konuyu. Ümmetçiliği halen yanlış anlıyoruz „inanç/din“ kardeşliği olarak görüyoruz. Oysa Ümmetçilik ile Hz.Muhammed = Arap kabilelerinin birliğine vurgu yapar. Dediğin gibi Büyük Arap Milliyetçiliğidir açıklaması. En acı ve üzücü durumu ne olmuş biliyor musun? Geçmiş olduğun yeni inancın gereğini „kendi öz dilinden“ okuyamamak! Çünkü Kuran farklı dillere tercüme etmek yasaklanmış ve ögrenmek yolu kapabilmiştir. Bundan dolayı Arap Kültürü din olarak toplumda yer edinmeye başlamış, çünkü din „başkalarından“ öğrenilmiş ve bu başkaları da Araplar veya Arapların içerisinde yetişmiş/Arapça dil ögrenmiş kişiler olmuştur.