Köy Enstitüleri
2026 13. kitabı
Cılavuz Köy Enstitüsü •Cahili kontrol etmek daha kolaydır görüşüyle köy enstitülerinin önünü kesmeye çalışan zihniyetle, •Köy enstitüsünde hocaların ‘tuvaletin,klozetin ne olduğunu bilmiyorlardı benden biraz uzaklaştı ve yere çömeldi tuvaletini yaptı hiçbir şey olmamış gibi gitti’ Arasında kalan enstitüdür. Daha da derine inersek; …. Bir yanda hızla gelişen ve sanayileşen İstanbul ile diğer yanda geri kalmış köy kesimi… İşte köy enstitüleri bu siyah ve beyaz ayrımı grileştirmek için kurulmuş ardından da tarım,sanayi,el emeği göz nuru ürünlerinin sayısını arttırmak için dallana dallana bulunduğu ili hatta etrafındaki illeri de geliştiren,eğiten ve öğreten enstitülerdi Bir yere enstitü yapılırken öğrenciler aynı savaşlarda kadınların çocuklarla cepheye mermi taşıması gibi enstitü için sırtlarında bir bina için gerekli olan herşeyi kendileri hatta hocaları bile yardımcı oluyorlardı Tâ ki bilgili insanların az paraya isyan çıkarabileceklerini düşünen zamanın siyasi kesiminin çoğalmasıyla kapatılması… … Resimleriyle,belgeleriyle titizlikle yazılan bu kitabı sakın bir kitap diyip geçmeyesin …. Okuduysan ne mutlu bana Firdevs Gümüşoğlu
Alıntı
Cılavuz Köy EnstitüsüFirdevs Gümüşoğlu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201751 okunma
1 +1'leme