Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Firdevs Gümüşoğlu

Firdevs GümüşoğluCılavuz Köy Enstitüsü yazarı
Yazar
9.2/10
25 Kişi
57
Okunma
2
Beğeni
2.399
Görüntülenme

Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak 2000 yılından beri görev yapmaktadır. Eğitim sosyolojisi, toplumsal cinsiyet ve siyasal toplumsallaşma alanlarında çalışmaktadır. Yayımlanmış çok sayıda makalesi ve kitabı bulunmaktadır. Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik (1996), Türkiye’nin Pasteur’u Dr. Z. Muammer Tunçman (2001), Cumhuriyet’te İz Bırakanlar: Onuncu Yıl Kuşağı (2001), Ülkü Dergisi ve Kemalist Toplum (2005), Birgi’de Toplumsal Yaşam ve Değişim: Bir Belde Monografisi (2008), Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet (1928’den Günümüze) (2016). Bir dönem Ender Helvacıoğlu ile evli kalmıştır.
Tam adı:
Firdevs Gümüşoğlu (Helvacıoğlu)
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Ölüm:
1962

Okurlar

2 okur beğendi.
57 okur okudu.
3 okur okuyor.
88 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İ. Hakkı Tonguç: " Elimde olsaydı tüm dünya okullarına insanın insanı sömürmemesi diye bir ders koyardım..."
Sayfa 39 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
« Enstitüde duvar, sınır diye bir şey yoktu. Bakardık her gün köylüler, kentliler konuk gelir giderlerdi.. Giyim kuşamda olsun günlük yaşantımızda olsun lükse karşı idik. Hiç hademe yoktu. Çamaşır bulaşık hariç her çeşit temizliği kendimiz yapardık. Koridorları, sınıfları ıslak talaşla süpürür, paspasla silerdik. Tahta tabanları mazotlardık. Haftada bir gün, bir sınıf genel temizlik yapardı. Camlar, helalar, lavabolar pırıl pırıl olurdu.»
Sayfa 127 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbrahim Hakkı Tonguç: « Ulusumuz yobazlardan çok çekmiştir. Eğer onlar her devirde şu veya bu şekilde, uygarlık dünyasına yöneltilen arabanın tekerleklerine kazık sokmasalardı bugün biz de ileri toplumların yanında yer alabilirdik. Türk halkının her bakımından geri kalmış olması onların yüzündendir. Bu softalar kadının amansız düşmanıdırlar. Kadını köleleştiren onlardır. Kadınların toplum hayatına karışmaları yobazları ifrit eder. Onlar kız erkek bütün çocukların laik okullarda eğitilmelerini kabul etmezler. [ ... ] Softaların şerrinden ancak bilgili, laik yurttaşlarla kurtulmak mümkündür.»
Sayfa 343 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
« Annesi, Dursun Akçam'ı bostanda patates sularken doğurur. Önlüğüne sarıp sarmalayarak eve dönerken babasıyla karşılaşır yolda. Babası kucağındakinin ne olduğunu sorduğu sırada, bebek ağlayarak yanıtlar. Babası "Ne acelen vardı, bari sulama işini bitirdikten sonra doğursaydın!" der ve gider. »
Sayfa 172 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
« Köyde başarının ilk şeyi, köyü sevmek köye kendini sevdirmektir. Bir mülki amir köye gider, çeşitli buyruklar verir, ama köyden ayrıldıktan sonra buyruklar unutulur. Çünkü bizim köylümüz ömür boyu buyruk dinlemiştir. Köyde ona önder olacak bir aydın sürekli orada kalmamıştır... Köye giden insan, köye giden aydın, eğer köylü severse bu kalpten kalbe yol vardır kendini de köylüye sevdirirse söylediği söz yere düşmez, mutlaka başarılır.»
Sayfa 402 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
264 syf.
6/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Muazzez İlmiye Çığ ile Samuel Noah Kramer'in mektupları ve bu mektuplarda sümer tabletleri tartışılacak sanıyordum. Hiç umduğum gibi olmadı. Kitap bana göre tek ana bölümden oluşuyor sumer dili ve tabletleri konusunda dünyaca tanınmış bir otorite olan ve alanında tek isim olan Samuel'in kısa bir hayat hikayesi ve tabletlerin nasıl tasnif ve kopya edildiği kimleri yardımcı olduğu ve bu konudaki zorluklar anlatılmış. Kitabın büyük bir bölümde Samuel Noah'a övgü ve şükranlar var. Son bölümde mektuplar ve görseller var. Başlangış kısaca dil ve tarih coğrafya fakültesi kuruluşu ve hocalarına kısaca değinilmiş. Ben umduğumu bulamadım.
Çiviyazılı Mektuplar
Çiviyazılı MektuplarFirdevs Gümüşoğlu · İş Bankası Kültür Yayınları · 202118 okunma
600 syf.
10/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Bir okul düşünün, binasından boyasına, ahırından tarlasına, yemekhanesinden sınıfına herşeyiyle öğrencisine ait bir okul. Binayı inşa eden de, boya badana yapan da, temizliğini, gerektiğinde her türlü tamiratını yapan da, okul da giyeceği kıyafeti diken de, yıkayan da, yiyeceği sebzeyi, meyveyi, balı, tereyağını, peynirini üreten de, içeceği sütü
Cılavuz Köy Enstitüsü
Cılavuz Köy EnstitüsüFirdevs Gümüşoğlu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201740 okunma
600 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Son zamanlarda okuduklarım arasında en çok sevdiğim, şiddetle de tavsiye ettiğim kitaplardan birisi Cılavuz Köy Enstitüsü. Çeşitli saçmalıklarla karalanmaya, unutturulmaya, önemsiz kurumlarmış gibi gösterilmeye çalışılmalarına rağmen bugün Köy Enstitülerinden, Enstitü mezunlarından, dönemin eğitmen kurslarından, tam bir adanmışlık ve inançla yola çıkışlarından, imkansız gibi görünenleri başarma gücünü kendilerinde nasıl bulduklarından ve yarım bırakmak zorunda kaldıkları nice güzel işlerden bizim hala çıkaracak pek çok dersimiz var. Hacimli bir kitap olmasına rağmen bir roman gibi akıcı ama aynı zamanda bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak yazılmış oldukça titiz bir çalışmanın ürünü.
Cılavuz Köy Enstitüsü
Cılavuz Köy EnstitüsüFirdevs Gümüşoğlu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201740 okunma