2026 16. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 18:34
Masal tadında bir kitap. Yaşar Kemal'in okuduğum bütün kitapları aslında bana masal tadı verir hep. Olağanüstü olaylar, dev gibi insanlar, bâtıl inanışlar... Bu efsanede de benzer şeyler var. Efsane Ahmet ile Gülbahar'ın aşkı etrafında şekilleniyor. Ahmet'in bir sabah Beyazıt Paşası Mahmut Han'ın atını evinin önünde bulması ile başlıyor her şey. Tuhaf bir gelenek dolayısıyla atı paşaya vermeyi reddedip zindana atılıyor ve orada Paşa'nın kızı Gülbahar ile tanışıyor. Birbirlerine sevdalanıyorlar. Ancak paşa, Ahmet'in kellesini almakta ısrarlı. Gülbahar, zindancı Memo' ya bir tutam saçının karşılığında Ahmet'i serbest bıraktırıyor. Daha sonrasında yaşananları anlatmaya pek gerek yok bence. Çünkü efsane burda düğümleniyor aslında. Ahmet'in Gülbahar için Ağrı Dağı'nın zirvesine çıkıp ateş yakmasına rağmen birbirilerine kavuşamamaları tam da bu bir tutam saç yüzünden. Ahmet bunu kendine ya ihanet olarak gördüğü için ya da sevdiği kadının kendisi için bu duruma düşmesini kabullenemediği için Gülbahar'a eskisi gibi bakamıyor. Ve onu terk ediyor.
Ağrıdağı EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202536,1bin okunma