2026 52. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2026 23:32
Kalp Lambası, insanın içine sessizce işleyen ama bittikten sonra ara ara hikayelerin aklıma geldiği bir kitap oldu benim için. Çünkü burada büyük olaylar değil; evlerin içindeki küçük kırılmalar, bastırılmış öfkeler, kadınların görünmez yalnızlıkları anlatılıyor. Ve Banu Mushtaq bunu öyle sakin bir dille yapıyor ki hikâyeler bağırmıyor, ama insanın içine ağır ağır yerleşiyor. Bana göre kitabın en güçlü yanı, kadın karakterlerin “kusursuz mağdur” olarak yazılmaması. Kimi zaman susuyorlar, kimi zaman öfkelerini yanlış yere yönlendiriyorlar, bazen birbirlerine bile sert davranıyorlar. Ama tam da bu yüzden gerçek hissettiriyor. Güçlü olan şey dramatik olaylar değil; kadınların gündelik hayatta taşıdığı görünmez yük. Bir odada edilen kısa bir cümle, bir bakış ya da sessizlik bile hikâyenin merkezine dönüşebiliyor. Yazar, özellikle Güney Hindistan’daki Müslüman kadınların hayatını anlatıyor. Ama mesele yalnızca belirli bir coğrafya değil. Yapılan baskılar, aile yapısı, erkek egemenliği ve “el âlem ne der” korkusu çok tanıdık hissettiriyor. Bu yüzden hikâyeler yerel olduğu kadar evrensel de oluyor. Olumsuz bir yanından bahsedecek olursam, hikayelerin hepsi aynı güçte değil. Bazı öyküler insanı derinden sarsarken bazıları yarım kalmış hissi bırakabiliyor. Özellikle kısa öykü formunun getirdiği o “ani bitişler” bazen etkileyici olsa da bazı karakterlerle biraz daha vakit geçirmek istedim. Birkaç hikâyede fikir çok güçlü olmasına rağmen duygusal yoğunluk tam derinleşmeden sona erdi. Belki de kitabın en büyük eksisi bu: Bazı öyküler unutulmazken bazıları diğerlerinin gölgesinde kaldı. Banu Mushtaq, avukat ve kadın hakları aktivisti olarak yıllarca kadınların yaşadığı adaletsizliklerle birebir ilgilenmiş olması, hikâyelerin gerçeklik hissini inanılmaz güçlendiriyor. Kurmacadan çıkıp yaşanmış hayatların içine alıyor bizi. Bence Kalp Lambası’nın en etkileyici tarafı şu: Kitap büyük cümleler kurmuyor ama insanın içine büyük bir ağırlık bırakıyor. Okurken sürekli şunu hissediyorsun; bu kadınlar dünyanın başka yerlerinde başka isimlerle hâlâ aynı hayatları yaşamaya devam ediyor. Ve sanırım kitabın kalıcılığı tam olarak buradan geliyor. Okumanızı tavsiye ederim.
Kalp LambasıBanu Mushtaq · Budala Kitap · 2026932 okunma