2026 30. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 07:53
Yemek yapmayı, yeni tatlar keşfetmeyi ve her malzemenin ardındaki hikâyeyi öğrenmeyi seven biri olarak “Yiyecekler Olmasaydı” benim için oldukça keyifli ve düşündürücü bir okuma oldu. Sağlıklı, organik ve özüne yakın yiyeceklere olan ilgim nedeniyle kitap boyunca anlatılan birçok detay beni hem etkiledi hem de sofralara bakış açımı değiştirdi. Çünkü bazen bir ekmeğin, bir kaşık yoğurdun ya da birkaç damla zeytinyağının yalnızca bir yiyecek olmadığını unutuyoruz. Kitap; peynirden zeytine, domatesten yumurtaya, ekmekten bala kadar hayatımızın merkezinde olan yiyeceklerin insanlık tarihindeki yerini anlatıyor. Özellikle peynirin sabırla dönüşen hikâyesi, zeytinin medeniyetlerle kurduğu bağ, domatesin mutfakları değiştiren yolculuğu ve yoğurdun taşıdığı kültürel miras beni en çok etkileyen bölümler arasında oldu. Bunun yanında baharatların dünyayı nasıl değiştirdiğini, makarnanın nasıl küresel bir fenomene dönüştüğünü, ekmeğin insanlık tarihindeki yerini okumak da çok keyifliydi. Kitabın en sevdiğim yönlerinden biri, bilgiyi sıkmadan anlatabilmesi oldu. Tarih, gastronomi, kültür ve insan ilişkileri bir araya gelince ortaya çok sıcak ve samimi bir anlatım çıkmış. Sayfalar ilerledikçe aslında yiyeceklerin yalnızca karın doyurmadığını; insanları bir araya getirdiğini, kültür oluşturduğunu ve nesiller arasında görünmez bağlar kurduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Benim için bu kitap, mutfağa olan sevgimi daha da derinleştiren bir okuma oldu. Yeni tarifler denerken duyduğum heyecanın, doğal ürünlere olan ilgimin ve yemek yaparken hissettiğim huzurun aslında ne kadar köklü bir geçmişe dayandığını fark ettim. Özellikle tarhana, turşu, yoğurt gibi geleneksel yiyeceklerin yalnızca bir lezzet değil; aynı zamanda ortak hafızamız olduğunu hissettiren bölümler çok etkileyiciydi. “Yiyecekler Olmasaydı”, sofraların sadece yemeklerden oluşmadığını; aynı zamanda tarih, emek, kültür ve paylaşım taşıdığını hissettiren bir kitap olmuş.
Yiyecekler OlmasaydıTuğba Parıltı · Masa Kitap · 20268 okunma