···Okunma: 08 Mayıs 2026 18:38 Eğitim Politikası Üzerine Konuşmalar, Atatürk’ün eğitim anlayışını doğrudan kendi konuşmaları üzerinden ortaya koyan önemli bir derlemedir. Eserde, eğitim yalnızca bir öğretim faaliyeti olarak değil; milletin bağımsızlığını, çağdaşlaşmasını ve kültürel kalkınmasını sağlayacak temel unsur olarak ele alınmaktadır. Özellikle Maarif Kongresi konuşmaları, öğretmenlere hitapları ve TBMM açış konuşmaları, Atatürk’ün eğitime verdiği stratejik önemi açık biçimde göstermektedir.
Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, Atatürk’ün eğitimi bilim ve akıl temeline dayandırmasıdır. Ona göre eğitim; dogmalardan uzak, milli karaktere uygun ve çağın ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yapıda olmalıdır. Bu anlayış doğrultusunda Atatürk, düşünce özgürlüğünü esas almış ve yeni nesillerin “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” bireyler olarak yetişmesini hedeflemiştir. Bu yaklaşım, Kemalizmin katı ve baskıcı bir ideolojiye dönüşmesini engelleyen temel unsurlardan biri olarak değerlendirilmiştir.
Eserde ayrıca öğretmenlere yüklenen sorumluluk da geniş biçimde işlenmektedir. Atatürk, Cumhuriyet’in geleceğini öğretmenlerin yetiştireceği bilinçli nesillere bağlamakta; öğretmeni yalnızca bilgi aktaran değil, aynı zamanda toplumu dönüştüren bir rehber olarak görmektedir. Bu yönüyle kitap, Cumhuriyet’in eğitim felsefesini anlamak isteyenler için hem tarihî hem de düşünsel açıdan değerli bir kaynak niteliği taşımaktadır.