·220 syf.····Okunma: 08 Mayıs 2026 21:28 "İmam-ı Cafer Sadık Buyruğu", Alevi-Bektaşi inanç sisteminin ritüellerini, ahlaki ilkelerini ve toplumsal örgütlenme modelini yazılı bir çerçeveye oturtan en temel kurucu metinlerden biridir. Sırf teolojik bir rehber olmanın ötesinde bu eser, merkezi devlet otoritesinin ve ortodoks hegemonyanın dışında kalan kırsal toplulukların kendi içlerindeki sosyo-ekonomik dayanışmayı nasıl sağladıklarının tarihsel bir belgesidir. Özellikle "musahiplik" (yol kardeşliği) gibi kurumlar üzerinden mülkiyetin ve emeğin ortaklaştırılmasına dair sunduğu referanslar, metnin komünal bir ahlak felsefesi barındırdığını gösterir. Anadolu'nun senkretik kültürel yapısı içinde sözlü geleneğin yazıya dökülmüş bu hali, ezilen tabakaların ve ötekileştirilmiş grupların kendi inançsal meşruiyetlerini tarihsel bir silsileye dayandırma çabasının somut bir yansımasıdır. Din sosyolojisi bağlamında incelendiğinde bu çalışma, Anadolu halk İslam'ının direniş dinamiklerini ve resmi ideolojiye karşı geliştirilen sivil toplumsal etiği kavramak adına ufuk açıcı bir kaynaktır.