Kaderin Cilvesi
2026 42. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 00:00
Bu kitapta Hüseyin Rahmi Gürpınar, “kader” dediğimiz şeyin insanların hayatını nasıl etkilediğini anlatıyor. Yazarımız aslında insanın en zor sınavlarından birini anlatıyor: geçim derdi ile vicdan arasında kalmak…  Hikâyenin merkezinde Salah Efendi var. Kendi hâlinde, dürüstlüğünü her şeyin üstünde tutan bir adam. Fakir ama onurlu yaşamaya çalışan biri. Ama bir gün hayatına Şemi Efendi giriyor ve işler oradan sonra değişmeye başlıyor. Şemi Efendi daha çıkarcı, daha uyanık bir karakter ve Salah Efendi’yi yavaş yavaş kötü bir yola sürüklüyor. Kitapta aslında sadece iki karakter yok; çevredeki diğer insanlar da bu düzenin bir parçası gibi. Ama en çok Salah Efendi’nin yaşadığı içsel değişimi hissediyoruz. Açlık, geçim sıkıntısı ve hayatın zorlukları insanı nerelere getirir, bunu adım adım görüyoruz. Konu olarak da tam burada yoğunlaşıyor zaten: İnsan gerçekten her şartta doğru kalabilir mi, yoksa hayat bazen insanı istemediği biri hâline mi getirir? Yazarın dili çok akıcı ve sade. Ama o sadeliğin içinde bayağı güçlü bir gözlem var. O dönemin insan ilişkilerini, toplum yapısını çok güzel yansıtıyor. Olaylar ilerledikçe karakterlerin hayatlarının nasıl değiştiğini ve birbirine bağlandığını görüyoruz. Yazarın aralarda yaptığı küçük eleştiriler ve gözlemler var ya, bence kitabı asıl güzel yapan da o.
Alıntı
Kaderin CilvesiHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 2016321 okunma