'' KADERİN CİLVESİ '' HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR
2023 67. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2023 13:52
Kitabın Adı: Kaderin Cilvesi Kitabın Yazarı: Hüseyin Rahmi Gürpınar Tür: Roman Hüseyin Rahmi Gürpınar, Kaderin Cilvesi romanında yer yer komikliklerin de olduğu, “namus” ve “açlık” kavramlarını kendine has üslubuyla ele alır. Kendimizi de bu ikilik arasında düşünmeye sevk eder. Kıt kanaat geçinen, ama dünyaya bilgece bakmayı başararak namusunu her şeyden önde tutan Salah Efendi'nin yaşamı, bir gün kapısını "muhabbet tellalı" Şemi Efendi'nin çalmasıyla alt üst olur. Bundan sonrası, her şeyden önce kendi kendisine ihanetle başlayan sürekli bir çöküştür. Yazar, öteki romanlarında olduğu gibi, karamsar toplum eleştirisini yaparken, okurunu adım adım, "açlık"la "namus"un bir arada olamayacağı sonucuna götürür. Canlı kişilikleri ve akıcı anlatımıyla, Gürpınar'ın en güzel romanlarından biridir Kaderin Cilvesi... Aç kalmamak için yapacaklarınızın sınırı nedir? Kaderinize razı mı olacaksınız? Yoksa kendi kaderinizi mi tayin edeceksiniz? sorularına cevap arandığı bir roman.
Kaderin Cilvesi
2026 42. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 00:00
Bu kitapta Hüseyin Rahmi Gürpınar, “kader” dediğimiz şeyin insanların hayatını nasıl etkilediğini anlatıyor. Yazarımız aslında insanın en zor sınavlarından birini anlatıyor: geçim derdi ile vicdan arasında kalmak…  Hikâyenin merkezinde Salah Efendi var. Kendi hâlinde, dürüstlüğünü her şeyin üstünde tutan bir adam. Fakir ama onurlu yaşamaya çalışan biri. Ama bir gün hayatına Şemi Efendi giriyor ve işler oradan sonra değişmeye başlıyor. Şemi Efendi daha çıkarcı, daha uyanık bir karakter ve Salah Efendi’yi yavaş yavaş kötü bir yola sürüklüyor. Kitapta aslında sadece iki karakter yok; çevredeki diğer insanlar da bu düzenin bir parçası gibi. Ama en çok Salah Efendi’nin yaşadığı içsel değişimi hissediyoruz. Açlık, geçim sıkıntısı ve hayatın zorlukları insanı nerelere getirir, bunu adım adım görüyoruz. Konu olarak da tam burada yoğunlaşıyor zaten: İnsan gerçekten her şartta doğru kalabilir mi, yoksa hayat bazen insanı istemediği biri hâline mi getirir? Yazarın dili çok akıcı ve sade. Ama o sadeliğin içinde bayağı güçlü bir gözlem var. O dönemin insan ilişkilerini, toplum yapısını çok güzel yansıtıyor. Olaylar ilerledikçe karakterlerin hayatlarının nasıl değiştiğini ve birbirine bağlandığını görüyoruz. Yazarın aralarda yaptığı küçük eleştiriler ve gözlemler var ya, bence kitabı asıl güzel yapan da o.
Alıntı
2020 33. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2020 01:05
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en sevdiğim kitabı bu oldu. Bu yazarı okuduğum ağır bir kitaptan sonra kendimi dinlendirmek için okumaya başladım. Ama bir süre sonra bağımlısı oldum sanırım. Kolay anlaşılır akıcı bir anlatımı var her kitabının ama bu kitabı en zevkle okuduğum zaman zaman güldürüp zaman zaman ise düşündürdü. Hiç spoi vermeden yorumu bitiriyorum keyifli okumalar.
Açlık
2026 5. kitabı
İnsanın kendi hayatının efendisi olduğunu sandığı bir dünyada; anlık bir kararın koca bir ömrü nasıl hiç umulmadık bir uçuruma sürükleyebileceğinin acı-tatlı hikayesidir.Toplumun "ahlaklı ol, gururlu yaşa" öğütlerinin, bir insanın midesi boşken ne kadar anlamsızlaştığını yüzümüze vuruyor. "Açlık" burada sadece fiziksel bir durum değil; sığınacak bir limanı olmamanın, tamamen çaresiz kalmanın simgesi.
Dejenere nasıl olunur?
2020 12. kitabı
Özgür Yayınlarından okuduğum kitap o yılları çok iyi ifade halinde olan, tanınan Heybeliada'da yaşamına gözlerini kapatan hem eleştiren hem güldüren usta yazarımızdan yanlış batılılaşmayı en ifade eden eserlerinden biri. Yazar bilindiği üzre yaşamının belirli günlerinde Cağaloğlu-Hilmi Kitap evine gidip üst katından İstanbul'u gözlemleyerek kitaplarının karakterlerini oluşturmuştur. Bu yıllarda alafranga esintisinin her yeri kapladığını ve eserinde de namus kavramının nasıl değiştiğini görmekteyiz.Türk toplumunun geleneklerine ters düşen bazı düşünce akımı o yıllardan şimdiye değişmediğini,metres hayatının tıklama rekorları kırdığı,özgürlüğün adının değiştiği şu anki toplumumuza da ışık tutmaktadır. Kitapta olduğu gibi şu anda parası olan 50-60 yaşında dışarıdan farklı görünen bu insanlara kul kepenek olan namusunu altın tepside sunan insanların oluşu kitabın tesirini bize batılılaşmayı yanlış anladığımızı defalarca tokat atar gibi göstermektedir. Eğlenceli anlatım tarzıyla iğneyi de çuvaldızını da bize batırmaktan çekinmiyor....
2017 57. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2017 00:00
Namus ile açlık arasında bocalasanız, aç kalmamak için namus kavramınızı gözden geçirir misiniz ? Baba Salah bütün varlığı olan büyük evinde kalabalık ailesi ile namuslu bir şekilde yaşamaktadır, ta ki bir gün o evi farklı niyetler de kullanmak için gelen Şemi efendi ile tanışana kadar. Para ile her rezaleti normal sayan bu adamla Salah efendi nin arasında geçenleri kah gülerek kah yok artık diyerek okudum. Yazar gerçekten edebiyatımızın ustalarından. Aç kalma korkusundan insanın yeri geldiğinde namusunu bile hiçe saymak uğruna neler yapabileceğini okuyup göreceksiniz. Hele bir kaynana var, Allah’ım her evden ırak tutsun diyerek gülüp duracaksınız benim gibi. Bir Not : Kitap sadeleştirildiği için bazı yerlerde sanki kopukluk hissettim, yayın evinden de kaynaklı bir şey olabilir. Bu yayın evinin kitaplarını pek almayacağım kesinleşmiş oldu. Türkçe olan bir kitabın sadeleştirilmiş hali bile iyi olmadığına göre, çevirileri kötüdür eminim. ------- Bu arada ben her zaman yaptığım gibi yazarın hayatına da ufacık değinmek istiyorum. “ İstanbul'u tüm canlılığıyla anlatan yazar, sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak bilinir. Yaşamının hemen hemen tamamını Heybeliada da geçiren yazar hiç evlenmemiştir ve örgü örmeyi de çok sevdiği bilinir. Avrupa dan model bile getirtirmiş örgüleri için. Temizlik hastasıymış ve mikrop kaparım korkusu ile eldivensiz dışarı çıkmazmış. Yazmaktan sıkıldığı zaman ise erik reçeli ve dondurma yaparmış.
2022 313. kitabı
Kaderin Cilvesi, Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme'yle birlikte basılan bir roman. "Haydi madem onu okumuşken bunu da okuyayım, kitabı bitirmiş olayım." dedim ve okudum. İyi ki de okumuşum diyebilir miyim, bilmiyorum. Ama gerçekten kötü bir roman değildi. Fazla iyi de değildi. Kuyruklu Yıldız Altında Bir Evlenme’yle karşılaştırılınca onun gerisinde kalır kalitede. Ama insana güzel bir ders veriyor. Bu yüzden mutlaka okuyun. Tavsiyemdir.
“Kaderin Cilvesi” neler?
2019 1. kitabı
Aç kalmamak için yapacaklarınızın sınırı ne? Yapacağınız iş zehir zemberek olursa ne yapacaksınız? Cefası çekilmeden sefa sürülür mü? Yaptıklarınızın getireleri ile ne kadar baş edebilirsiniz? Gibi sorulara cevap vermeye çalışan Baba Salah ve ailesinin başından geçen bir dizi olayı anlatan kitap. Yazarın değerleri eserlerinden biri olduğunu düşündüğüm dili ve olayların akışı gayet güzel olan kitap.
2018 1. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2018 00:00
Kitapta namus ve açlık zıtlığı ele alınmış. Ben kitabın konusundan çok içindeki bazı cümleleri beğendim. Bu cümleleri görmek adına da olsa kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Puan vermedi·240 syf.·
2023 287. kitabı
Kıt kanaat geçinen, ama dünyaya bilgece bakmayı başararak namusunu her şeyden önde tutan Salah Efendi'nin yaşamı, bir gün kapısını "muhabbet tellalı" Şemi Efendi'nin çalmasıyla alt üst olur. Kaderin Cilvesi Bundan sonrası, her şeyden önce kendi kendisine ihanetle başlayan sürekli bir çöküştür. #y:2330Yazar, öteki romanlarında olduğu gibi, karamsar toplum eleştirisini yaparken, okurunu adım adım, "açlık"la "namus"un bir arada olamayacağı sonucuna götürür. Canlı kişilikleri ve akıcı anlatımıyla, Gürpınar'ın en güzel romanlarından biridir Kaderin Cilvesi..Kaderin Cilvesi Türk klasiklerinin yeri başka dıyenler için Keyıfle okuyun Kaderin Cilvesi
Edebiyat Roman Türk Klasikleri

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...