Soygun
2026 11. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 14:11
Zamanla her şey gibi onlar da bozuldu. Bir zamanlar devletin bel kemiği, düşmanların korkulu rüyası olan Yeniçeriler, git gide kendilerini güce, paraya, hırsa ve kibre kaybettiler. En büyük güç artık en büyük korku haline geldi. Öyle ki Kosova’da, Belgrad’ta, Mohaç’ta nice tarihi zaferlere imza atan Yeniçeriler’in kaldırılması tarihimizde Vaka-i Hayriye (Hayırlı Olay) olarak adlandırıldı. İskender Pala’nın Soygun kitabı da tam olarak 1826 senesinde Vaka-i Hayriye’den sonrasında geçmektedir. Sultan 2.Mahmut büyük bir işe imza atmış ve Yeniçerileri kaldırıp yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunu kurmuştur. Hikayemiz adından da anlaşılacağı gibi bir Soygun hikayesidir. Asayişin yeni yeni sağlanmaya çalışıldığı vakitlerde dönemin en ünlü hırsızlarından biri olan Zindan Şeyhi reddedemeyeceği bir teklif alır. Kaşıkçı Elması’nın çalınması... Zindan Şeyhi bu uğurda plana uygun 5 kişilik bir ekip gerektiğini söyler ve çalışmaya her adımı hesaplamaya başlar. İlk adım ekipteki her üyenin ikna edilmesidir. Her birini tutkularıyla ikna eder. Kiminin ki aşkıdır, kiminin ki mesleki tatmin kiminin ki de kitaplardır. Tutkularla bir araya gelen bu ekip tarihin en imkansız soygunlarından birini gerçekleştirmek için bir araya gelirler. Kitap bize bir soygun hikayesini anlatırken aslında her insanın en ihtiyaç duyduğu o duyguyu temele alıyor. Güvenmek... Bir vezire, bir aşığa, bir yabancıya, bir casusa ve bir hırsıza. Güven olmadan hiçbir iş başarıya ulaşılamaz. Okurken çok keyif aldığım bu kitapta dönemin isyanlarına tanıklık ederken halkın o isyanlar karşısında çektikleri acıları ve çaresizliklerini de en derinden hissediyoruz. Kitabımız bir soygun hikayesinden çıkıp dönemin Osmanlı Portresini bizlere sunuyor. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan Sultan 2.Mahmut dönemini daha fazla araştırma aşkı uyandıran bu kitabı herkese tavsiye ederim. İncelemeyi kitaptan sevdiğim alıntılar ile bitirecek olursam: "İnsanın kalbini huzura erdiren en büyük erdem masumiyettir." "Hayat, arkadaşının sevincini kendi sevincin kabul ettiğin vakit güzelleşir." "Zekice bir planı cesaretle yoğurursan başarılamayacak iş yoktur!" "Dünyanın en mutlu insanı eşine güvenen ve inanan kadın veya erkektir." "Kimseye güvenmiyorsanız neye sahipsinizdir ki?"
Soygunİskender Pala · Kapı Yayınları · 20261,491 okunma