2026 79. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 19:14
Berlinli Apartmanı ilk bakışta polisiye vaat eden bir roman gibi duruyor. Bir apartmanda işlenen cinayet, birbirini gözleyen insanlar, “katil kim?” sorusu etrafında ilerleyen kurgu… Ancak kitap ilerledikçe okur şunu fark ediyor: Romanın asıl meselesi gizem kurmak ya da gerilimi sürekli diri tutmak değil. Daha çok gündelik hayatın akışını, karakterlerin sıradan hareketlerini ve apartman içindeki küçük ilişkileri izliyoruz. Bu yüzden kitap teknik olarak polisiye unsurlar taşısa da, türün beklenen yoğun atmosferini tam anlamıyla kuramıyor. Çünkü polisiyede çoğu ayrıntının bir yere bağlanması, okuru diken üstünde tutması beklenir. Buradaysa bazı bölümler olay örgüsüne hizmet etmiyormuş hissi bırakıyor. Karakterlerin dışarı çıkması, yemek yemesi, uzun gündelik konuşmalar yapması bazen “buradan önemli bir şey çıkacak” beklentisi oluşturuyor; fakat çoğu zaman o beklenti karşılanmıyor. Bu da romanın temposunu yer yer dağıtıyor. Kitabı okurken insanda bir dizi izliyormuş hissi oluşuyor. Bölüm bölüm ilerleyen, kolay okunan, sade cümlelerle kurulmuş bir anlatım var. Zaten romanın sürükleyiciliği de büyük ölçüde “katil kim?” merakından geliyor. Okur sayfaları edebi derinlikten çok cevaba ulaşma isteğiyle çeviriyor. Bu açıdan roman başarılı bir merak duygusu kuruyor denebilir. Ancak kitap bittiğinde geriye çok güçlü bir duygu, çarpıcı bir fikir ya da zihinde uzun süre kalacak bir katman kalmıyor. Belki de romanı değerlendirirken en önemli mesele burada ortaya çıkıyor: Bu eser tam anlamıyla bir polisiye gibi okununca eksik hissettiriyor. Çünkü türün gerektirdiği sıkı kurgu, gerilim yoğunluğu ve her ayrıntının anlam taşıması hissi yeterince güçlü değil. “Sıradan roman” ya da gündelik hayat anlatısı ile polisiye arasında duran bir yerde kalıyor. Cinayet yalnızca hikâyeyi hareket ettiren unsur gibi duruyor; romanın asıl ağırlığı ise karakterlerin gündelik akışına yayılıyor. Yine de hızlı okunabilen, okuru yormayan ve merak unsurunu son sayfaya kadar taşıyan bir tarafı var. Bu nedenle derinlikli bir polisiye arayan okur için yetersiz kalabilir; fakat kolay akan, dizi temposunda ilerleyen bir hikâye arayanlar için akıcı bir okuma deneyimi sunabilir.
Berlinli ApartmanıYaprak Öz · Yitik Ülke Yayınları · 2013507 okunma