#JerzyKosiński ’nin #BoyalıKuş romanı, İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatta kalmaya çalışan altı yaşındaki Yahudi bir çocuğun sarsıcı hikayesini anlatıyor. Ailesinden uzakta, güvenli olduğu sanılan köye gönderilen bu küçük çocuğun dramı, aslında yazarın kendi hayatından da izler taşıyor.
Hikaye ilerledikçe çocuk; açlık, soğuk ve savaşın yıkımıyla mücadele ederken bir yandan da köylülerin batıl inançlarından kaynaklanan şiddetine maruz kalıyor. Kitapta öteki olmanın ne kadar ağır bir yük olduğu, tarihsel göndermelerle ve çok güçlü bir dille işlenmiş. Yazar, şiddetin doğasını sorgularken köylülerin cehaleti ile Nazilerin vahşetini aynı düzlemde ele alıyor.
Doğu Avrupa’nın o karanlık ve mistik atmosferinde geçen bu yolculuk, aslında insan vicdanının ve merhametinin ne kadar kolay yok olabileceğini gösteriyor. Kaosun tam ortasında sessizleşen bu çocuğun hikayesi, şu cümleyle adeta özetlenmiş: "İnsanlar anlaşamadıklarına göre, dilsizliğin de önemi yoktu." Okuduktan sonra uzun süre etkisinden çıkamayacağınız, oldukça sert ama etkileyici bir eser. Yeni kitaplarda buluşmak üzere.
️“Çocukları tehlikeye düştüğünde yardımına koşmazlarsa neye yarardı anneler, babalar! “24
️“Bir insanın kör olması daha önce görmüş olduğu her şeyi unutmasına da sebep olur mu diye merak ediyordum. Eğer öyleyse o zaman rüya bile göremezdi ki! “51
️“ İnsanlar ne yağmurun, ne ateşin ne de rüzgarın işlenmiş bir suçun izlerini silemeyeceğine inanmışlar. Çünkü adalet, saf ve masum birinin kafasına inmeden önce durmasını da bilen güçlü bir elin tuttuğu koca bir balyoz gibi asılı dururdu dünyanın üstünde.” 97
️“Böylesine sefil ve zalim bir dünya onun hakimi olmak için gösterilen bunca çabaya değer miydi? “101
️“Zararı tek kişiye dokunacak olan bir kötülükle, kalabalıkları etkileyecek olan bir tutulabilir miydi?”
️“İnsan kendi savaşını taşır hep içinde. Kendi adaletini kendisi yerine getirirken de kazanan ya da kaybeden yine kendisidir.”
️“Kendisine kötü muamele edilmesine asla izin vermemeliydi, çünkü kendisine olan saygısını kaybettiği noktada hayatının bir kıymeti ve önemi kalmazdı.”
#eyayınları #ikincidünyasavaşı #çocukgözünden