2026 8. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 21:45
Tolstoy’un 1852 yılında yayımlanan ve modern psikolojik romanın öncüsü kabul edilen Çocukluk eseri, insan ruhunun en saf halinin trajik bir dönüşüm belgesidir. Henüz yirmi dört yaşındaki yazar, bu ilk romanında "ruhun diyalektiği" yöntemini kullanarak dış olaylardan ziyade, bu olayların karakterin iç dünyasında yarattığı sarsıntılara odaklanır. Eserin merkezindeki Nikolenka karakteri için çocukluk, annesinin ölümüyle aniden sona eren korunaklı bir cenneti simgeler. Ancak Tolstoy, bu yas sürecini sadece duygusal bir kayıp olarak değil, kimliğin toplumsal maskelerle yeniden inşası olarak ele alır. Nikolenka, annesinin cenazesinde saf bir acı duyarken bile çevresindekilerin ona nasıl baktığını ve "ideal bir yetim" gibi görünüp görünmediğini düşünmeye başlar. Bu çarpıcı dürüstlük, Tolstoy’un hayatı boyunca sürecek olan insanın içindeki "samimiyetsizlik" ve "gösteriş" dürtüsüyle ilk büyük hesaplaşmasıdır. Romanın anlatım gücü, hafızayı tetikleyen nesneler ve mekânlar üzerine kurulu görsel bir dokuyla desteklenir; taşranın samimi atmosferinden Moskova’nın yapay kurallarına geçiş, masumiyetin yerini toplumsal rollere bırakmasını temsil eder. Tolstoy, Nikolenka’nın çocukluktaki küçük bencilliklerini ve itiraflarını sansürlemeden sunarak edebi samimiyetin sınırlarını genişletir. Sonuç olarak Çocukluk, büyümenin aslında bir tür "eksilme" ve masumiyetin zorunlu terk edilişi olduğunu gösterirken, yazarın ilerideki devasa yapıtlarında olgunlaştıracağı karakter derinliğinin de ilk tohumlarını atar.
ÇocuklukLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20249,4bin okunma