kişisel inceleme
2024 212. kitabı
“Agnostisizm ve İlahi Tragedya” benim için okurken ilgimi çeken ama bazı yerlerde de fazla tekrar hissi veren bir kitap oldu. Genel olarak düşündüren bir yapısı var ve özellikle din, varoluş ve insanın bilgiye ulaşma sınırları üzerine kafa yormayı seven biri için dikkat çekici tarafları bulunuyor. Kitapta en hoşuma giden şey, bazı konuların direkt ve filtrelenmeden ele alınması oldu. Yazar düşüncelerini yumuşatmaya çalışmıyor. Bu da okurken daha samimi bir his veriyor. Sanki biriyle karşılıklı oturmuş da uzun bir gece boyunca hayat, tanrı, inanç ve insanın anlam arayışı üzerine konuşuyormuşsun gibi hissettirdi bana. Özellikle agnostik bakış açısının anlatıldığı bölümlerde kendimi düşünürken buldum. Çünkü kitap sürekli kesin cevaplar vermekten çok soru sorduruyor. Bence zaten en güçlü tarafı da bu. Okurken bazı yerlerde “aslında bunu ben de düşünmüştüm” dediğim oldu. Ama açık konuşayım, bazı bölümlerde aynı düşüncenin farklı şekillerde tekrar edildiğini hissettim. Bu da yer yer tempoyu düşürdü benim için. Yani fikirler ilgi çekici ama anlatım bazen gereğinden fazla uzuyor gibi geldi. Bir diğer hoşuma giden şey, kitabın sadece din eleştirisi yapmaya çalışmamasıydı. Daha çok insanın varoluş karşısındaki çaresizliğini ve anlam arayışını ele alıyor gibi hissettim. Bu yüzden sadece “haklı çıkmaya çalışan” bir kitap gibi durmuyor. Okurken sürekli bir iç tartışma hissi vardı. Bazı düşüncelere katıldım, bazılarına mesafe koydum ama tamamen boş hissettiren bir kitap olmadı. Tam tersine, bittikten sonra bile bazı fikirleri kafamda dönmeye devam etti. Kısacası “Agnostisizm ve İlahi Tragedya” benim için güçlü fikirleri olan ama yer yer tekrar hissine düşen bir kitaptı. Her kısmına aynı derecede bağlanamadım ama düşündürme konusunda etkili buldum. Özellikle sorgulamayı seven insanlar için ilginç bir deneyim olabilir.
Agnostisizm ve İlahi TragedyaDiamond Tema · Mitra Yayınevi · 2022602 okunma