···Okunma: 10 Mayıs 2026 14:15 E. T. A. Hoffmann’ın "Kum Adam"ı, Alman Romantizminin tekinsiz sularında gezinen; travma, gerçeklik algısı ve mekanikleşme üzerine kurulu sarsıcı bir başyapıttır. Çocukluk kabusu olan "Kum Adam" efsanesini, babasının ölümünden sorumlu tuttuğu Avukat Coppelius ile özdeşleştiren Nathanael'in hikâyesi, rasyonel bir nişanlı olan Clara ile hayatına giren ve aslında bir otomat olan Olimpia arasındaki gerilimde şekilleniyor
Nathanael’in duygusal ve hayalperest doğası, Olimpia’nın ruhsuz mükemmelliğinde teselli ararken; göz motifinin merkezde olduğu bu olay örgüsü, bireyin dış dünyayı bir mercek aracılığıyla çarpıtarak görmesinin trajik sonuçlarını gözler önüne seriyor. Sigmund Freud’un "tekinsiz" kavramıyla analiz ettiği eser, tanıdık olanın yabancılaşması ve insanın bir makineye duyduğu aşk üzerinden toplumsal bir eleştiri sunuyor. Kendi zihninin karanlık dehlizlerinde kaybolan Nathanael’in intiharıyla noktalanan bu anlatı, aslında insanın kendi iç dünyası ile modern dünyanın soğuk gerçekliği arasındaki uzlaşmaz çatışmanın yıkıcı bir temsilidir.