Puan vermedi·155 syf.····Okunma: 09 Mayıs 2026 10:16 Bazen bir kitabı elimize alış sebebimiz, doğrudan yaşadığımız bir şey olmuyor. Aldatılan Kadının Kılavuzu da benim için biraz böyleydi. Aldatılmış olduğum için değil; ama günümüzde her şeye bu kadar kolay ulaşılabilmesi, ilişkilerin teknolojiyle birlikte daha kırılgan hâle gelmesi ve insanların birbirine rağmen gizli hayatlar yaşayabilmesi insanı ister istemez düşündürüyor. “Güven” dediğimiz şey artık sadece sevgiyle ölçülmüyor sanki; telefon ekranları, sosyal medya ve görünmeyen mesafeler de işin içine giriyor. Eşime güvenirim elbette, ama insan bazen kendi çağının gerçeklerinden dolayı yine de sorgulamadan edemiyor.
Kitap da tam olarak bu huzursuzluğun üzerine kurulmuş gibi hissettirdi bana. İlk bakışta yalnızca bir aldatılma hikâyesi gibi görünse de, aslında insan ilişkilerindeki kırılganlığı, bağımlılığı ve kişinin kendini bir başkasının sevgisi içinde kaybedişini anlatan psikolojik yönü güçlü bir eser. İlhan Uçkan, sade ama etkileyici diliyle özellikle kadınların duygusal dünyasında yaşadığı çelişkileri oldukça gerçekçi aktarmış.
En dikkat çekici noktalardan biri, aldatılmanın yalnızca bir “ihanet” değil; insanın kendi değeriyle yüzleşmesine neden olan derin bir kırılma olarak ele alınmasıydı. Karakterlerin iç konuşmaları ve duygu geçişleri oldukça doğal ilerliyor. Bu da okuyucunun kendisini hikâyenin içinde hissetmesini sağlıyor.
Eserde yer yer bir psikolog gözlemi hissediliyor. Özellikle toksik ilişkiler, sevgi bağımlılığı ve kadınların çoğu zaman kendi mutluluğunu ikinci plana atması üzerine yapılan tespitler oldukça düşündürücüydü. Kitap yalnızca “aldatılan kadın” temasını anlatmıyor; aynı zamanda insanın kendine duyduğu saygının bir ilişkide ne kadar önemli olduğunu da sorgulatıyor.
Genel olarak akıcı, duygusal yoğunluğu yüksek ve modern ilişkiler üzerine düşündüren bir kitap olduğunu düşünüyorum. Özellikle psikolojik çözümlemeleri seven okuyucular için etkileyici bir eser.