2026 16. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2026 01:33
Beş farklı hikayeden oluşan ve çocuklara yönelik olan öykülerde insanlara dair sosyal ve evrensel mesajlar hikayeleştirerek anlatılmıştır. Çocuk kitabı olarak öne çıktığı için intak yani konuşturma sanatı hikayelerde öne çıkmaktadır. Eserde anlatılanlar “aşk, iyilik, sevgi, dostluk, bencillik, saflık” gibi konular üzerine yazılmıştır. Hikayeler ise “Mutlu Prens”, “Harika Fişek”, “Bencil Dev”, “ Bülbül ve Gül”, “ Vefalı Dost”tur. Hikayelere kısaca değinecek olursam; Kitaba ismini veren Mutlu Prens’te, Mutlu Prens ile bir kırlangıcın dostluğunu ele alır. Mutlu Prens şehrin tam ortasında duran kocaman bir heykeldir. Heykelin gözleri,kalbi ve diğer her yeri değerli taşlarla süslüdür. Mutlu Prens şehirdeki yoksulluğu, sefaleti ve fakirliği görünce ve de kendiside heykel olup hareket edemediğinden ötürü gördüğü her üzücü şeyde dostu olan kırlangıçtan kendi bedeninde bulunan değerli taşları alıp o ihtiyacı olan kişiye götürmesini rica eder. Böylelikle herkese dostu sayesinde yardım etmiş olur. Bu durum heykeldeki tüm her şey bitip tükenene kadar devam eder. Artık eski değerli ve güzel hali kalmayan heykel kötü bir görüntüde kalır ve şehirdeki insanlar tarafından yıkılır. Dostu kırlangıç ise soğuktan ötürü ölür. Ancak her ikiside sonunda Tanrı tarafından ödüllendirilir. Harika Fişek’te, Fişeğin herkes tarafından sevildiğini düşünmesi ve herkesten kendisini üstün görerek ortaya bencil ve narsist bir karakter koyar. Fişek her ne kadar kendisini üstün görsede her seferinde daha aşağı düşerek gerek fişeğin ateşlenememesi, gerek atılması veya fişeğin kendisini ne kadar üstün görsede dışardan öyle olmadığını söylenerek hep en kötü duruma itilerek en son odun niteliğinde yanmasını konu edinir. Bencil Dev’de, bahçesinde çocuk istemeyen devin mevsimler yaz olduğunda kendi bahçesi kış kalır ve bu duruma üzülür. Sebebi ise bahçesinde çocukları istememesidir. Daha sonra bahçesinde bir çocuk görünce onun olduğu yerde çiçekler açmış ve güzel bir görüntü olunca bahçesini çocuklara açar ve bütün bahçe her yerdeki gibi yaz mevsiminde olur, çiçekler açar, ağaçlar yeşerir ve mutlu olur. Bülbül ve Gül’de, bir çocuk sevdiği kızla dans edebilmesi için bir güle ihtiyaç vardır ancak hiçbir yerde yoktur. Bu durumda bülbül arkadaşı için bir gülün oluşmasını öğrenir ve kendisini bir gül yapmak için feda eder. Vefalı Dost’ta ise değirmenci ile Küçük Hans arasında geçen bir olaydır. Küçük Hans’a değirmenci bir el arabası vereceğini söyler ama vermeden ona her işini yaptırır. Her seferinde gerçek dost böyle yapar, şöyle yapar diyerek Küçük Hans’a sürekli iş verir ve en sonunda yine bir işi için fırtınalı bir günde ondan yardım ister. Bu durumda dahi Küçük Hans’a şemsiyesini vermez ve Küçük Hans fırtınalı günde dostu sandığı değirmencinin işini görsün diye giderken bir bataklık çukuruna düşer ve orada ölür. Her farklı hikayede seveceğiniz bir tane bulabilirsiniz. Ben “Bülbül ve Gül” olanı çok sevmiştim çünkü gerçek bir fedakarlık örneğiydi ve anlatımı çok güzeldi. Keyifli okumalar.
Mutlu PrensOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202429,8bin okunma