Cümbezin Kızı, tarihî arka planı güçlü, duygusal yoğunluğu yüksek bir roman. Kitabın en dikkat çekici yanı, bireysel hikâyeleri politik ve toplumsal travmalarla iç içe anlatabilmesi. Özellikle Kıbrıs Türklerinin yaşadığı acıları yalnızca tarihsel bilgi olarak değil, insan hikâyeleri üzerinden hissettiriyor.
Romanın merkezinde kadınlar ve kız çocukları var. Savaşın, sömürge düzeninin ve milliyetçi çatışmaların kadın bedenini ve hayatını nasıl etkilediği sert biçimde gösteriliyor. “Kayıp kızlar” meselesi kitabın en sarsıcı taraflarından biri. Bu yönüyle eser sadece tarihî roman değil; aynı zamanda toplumsal hafıza ve vicdan romanı gibi de okunabilir.
Anlatım dili oldukça akıcı. Yer yer ağıt havası taşıyan bir üslup var. Özellikle mekân tasvirlerinde ve duygusal sahnelerde şiirsel bir ton hissediliyor. Ancak kitap tamamen ağır ilerleyen bir tarih anlatısı değil; karakterlerin kişisel dramları hikâyeyi canlı tutuyor.
Karakterler kusursuz kahramanlar gibi yazılmamış. İnsanların korkuları, çaresizlikleri ve hayatta kalma çabaları ön planda. Bu da romanı daha gerçekçi yapıyor. İyiler ve kötüler keskin çizgilerle ayrılmıyor; savaşın herkesi yaraladığı hissi veriliyor.
Eğer İnce Memed, Sevgili Arsız Ölüm ya da savaş-toplum eksenli tarihî romanları seviyorsan, bu kitap muhtemelen sende güçlü bir etki bırakır. Özellikle kadın hikâyeleri ve toplumsal hafıza temalarıyla ilgilenen okurlar için dikkat çekici bir eser.
Ülkü DemirayCümbezin Kızı