·168 syf.····Okunma: 11 Mayıs 2026 11:39 Kürk Mantolu Madonna
Sabahattin Ali
Eski okul arkadaşının sahibi olduğu iş yerinde çalışmaya başlayan anlatıcı, iş yerinde, Raif Efendi adında sessiz ,silik, İçine kapanık ,herkesin hor gördüğü ,kimsenin önemsemediği iş arkadaşı ile tanışır. Zamanla onunla arkadaşlığını ilerletir. Raif Efendi, ölüm yatağında iken anlatıcıya ,kendine ait eski bir defteri verir. Defter, Raif ile Maria arasındaki büyük ve hüzünlü aşkı anlatır.
Raif Efendi, babası tarafından ,sabun üretimi eğitimi alması için Berlin'e gönderilir. Orada, bir sanat galerisini gezerken, bir tablo çok dikkatini çeker. Tablonun adı Kürk Mantolu Madonna'dır. Tablodaki kadının yüzündeki ifade Raif Efendi'yi etkilemiştir. Tabloda resmi bulunan Maria Puder ile tanışır. Bu iki insan birbirleriyle yakınlaşır.
Raif Efendi, babasının öldüğü haberini alınca Türkiye'ye döner. Maria ile yazışmaktadır. Maria, mektuplarında hep ona bir sürprizi olduğunu yazıp, ne olduğunu saklamıştır. Sonra birden mektuplar kesilmiştir. Raif, Maria'nın onu unuttuğunu, terk ettiğini düşünüp, içine kapanır. Sevmediği bir kadınla evlenir. Raif yıllar sonra Ankara'da Maria'nın akrabasıyla karşılaşır. Yanında bir kız çocuğu vardır. Akrabasından, Maria'nın doğum yaparken öldüğünü, kızın da Maria'nın kızı olduğunu öğrenir. Maria, aslında onu hiç terk etmemiştir. Sonra, akraba kız ile birlikte trene binip uzaklaşır. Raif Efendi yaşadığı şoktan, kendine gelince büyük bir vicdan azabı yaşar.
He iki i karakterde, topluma uyum sağlayamayan, toplumdan kopuk, topluma yabancı, kendine yabancı, kalabalıklar içinde yaşamalarına rağmen yalnızdırlar. Her ikisi de var oluşsal sancılar yaşamaktadır. Kitapta dışarıdan silik, sessiz ,önemsiz ve sıradan gibi gözüken insanların aslında iç dünyalarında ne acılar çektiğini bilemeyişimiz nedeniyle, kimseyi, dışarıdan bakarak yargılamamanız gerektiğini, insan ilişkilerinin sahteliğini, hayattaki tesadüfleri, pişmanlıkları,kaçırılan fırsatları, duyarlı insanların toplum tarafından anlaşılmama hissini, Raif Efendi'nin sessizliğinin aslında topluma bir tepki olduğunu ,ölümü bir kurtuluş olarak gördüğünü anlatır.
Kitabın dili sade ve akıcıdır, fakat anlamı çok derindir. Kitaptan sevdiğim bir alıntıyla bitiriyorum. " Bir insana, ilk defa kendimden bahsettiğim için bütün çıplaklığımla, hiçbir şey örtbas etmeden görünmek istiyordum. "