Bir Etiketten Sarsıcı Bir Hakikate
2026 25. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 15:48
Birine nereli olduğunu sorduğumuzda aldığımız "göçmen" cevabı, bu kitabı okuyana kadar gözümde hep bir gizem ve hayranlık uyandırır; zihnimde hep "havalı" bir imaj canlandırırdı. Ancak Sema Soykan’ın bu eserini okuyup Kafkas göçmeni Çerkeslerin tarihine tanıklık edince, o dışarıdan görünen parıltılı etiketin ardındaki derin sızıyı ve ödenen ağır bedelleri ilk kez bu kadar acı bir şekilde hissettim. Aslında yazma sürecinde en çok can yakan şeyin, koca bir ömrü ve bir halkın ıstırabını tek bir başlığa sığdırmak olduğunu bu kitapla daha iyi anladım. Bir hikayeye isim bulmak, bazen onu yazmaktan çok daha zor ve yıpratıcı bir süreçmiş. Kitaba ilk başladığımda "Acaba ne okuyacağım?" diyerek girdiğim o meraklı yolculuk, sayfalar ilerledikçe yerini "Ben ne okudum?" dedirten sarsıcı bir farkındalığa bıraktı. Yazarın 1864 Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nı ele alış biçimi, sadece tarihsel bir anlatı sunmakla kalmıyor; okuyucuyu o günün kültürel dokusu ve insani trajedisiyle en çıplak haliyle yüzleştiriyor. Özellikle romanın son sayfalarında işlenen sadakat duygusu, sanki tüm o tarihsel acıların ve yaşanmışlıkların üzerini şefkatli bir el gibi kapatıyor. Bu teslimiyet ve bağlılık teması, hikayenin etkisini zihnimde bambaşka bir noktaya taşıdı. Göçmenliğe dair tüm algımı kökten değiştiren bu deneyimden sonra, yazarın "Belki" ve "__Keşke__" adlı kitaplarını da büyük bir sabırsızlıkla okumayı bekliyorum. Adsız Roman, sadece bir halkın sürgün tarihini değil, o "havalı" görünen kimliklerin ardındaki gerçek ve ağır insanlık hikayelerini anlamak isteyen herkesin okuması gereken, ismi olmayan ama ruhu çok derin bir hafıza kaydı. Birden hikaye elimden kayıp gitti tutamadım tutabilene aşk olsun Adsız Roman Sema Soykan
Alıntı
Adsız RomanSema Soykan · Alfa Yayıncılık · 2024914 okunma