Merhabalar dostlar
Victoria Secret hakkında ne biliyorsunuz? Ben açıkçası bu kitabı okuyana kadar özellikle erkeklerin bayılarak izledigi şovlarını (ki Adirana Lima,Aleksandra Ambrossa ,Gisele Bundchen gibi insan olduklarına inanması zor olan melekleriyle yapıyorlardı bu şovları) biliyordum sadece .
Okuyucu ? ndan bu kitabı görünce merak ettim .
İlginç bir kuruluş hikayesi var .
Hikaye, Stanford mezunu Roy Raymond'un 1970'lerin ortasında eşine iç çamaşırı almak için bir mağazaya gitmesiyle başlıyor .Aynı zamanda eşi Gaye fizyoterapist .Hastalarına sırt masajını vibratorle yapıyor ve eşinden istiyor Gaye . Raymond, o dönemki mağazalarda kadınların arasında tek erkek olmaktan büyük bir rahatsızlık duyar ve personelin ona "röntgenci" gibi baktığını hissediyor .Ve böyle mağazaların şehrin tehlikeli bölgesinde satılmasından rahatsız oluyor .
Bu deneyimden yola çıkarak, erkeklerin de rahatça alışveriş yapabileceği, şık ve zarif bir iç giyim mağazası hayal ediyor. 1977 yılında, 80 bin dolarlık bir krediyle ilk mağazasını California'daki Stanford Shopping Center'da açıyor .
İngiltere'nin Victoria döneminden esinlenerek, o dönemin zarafetini ve sofistike tarzını yansıtması için bu isim seçilmiş. Ama bununla ilgili bir de hikaye uyduruyorlar .
Raymond, markayı hızla büyütse de finansal zorluklar yaşamaya başlıyor .1982 yılında, 6 mağazası ve bir katalog işi olan şirketi, Leslie Wexner'a yaklaşık 1 milyon dolar gibi düşük bir fiyata satar. Wexner, stratejiyi değiştirerek markayı erkeklerden ziyade kadınlara hitap eden küresel bir imparatorluğa dönüştürüyor.
Ray Raymond un sonu hazin .İşleri kötüye gidince intihar ediyor.
Markanın seveni oldugu kadar sevmeyeni de çok .Marka, yıllarca sadece "sıfır beden" ve "kusursuz" kadınları ön plana çıkardığı için yoğun tepki çekt
Eski yöneticilerin kadın düşmanlığı ve taciz iddialarıyla anılması marka imajına büyük zarar verdi.Hatta Marka yöneticilerin Jeprey Eipstein le ilgili bağlantıları oldugu ortaya çıkmış. 2018 yılında büyük bir düşüş olmuş.
Onlarca yıldır markanın simgesi haline gelen, kanatlı süper modellerden oluşan Victoria's Angels konsepti 2021'de resmen sona erdiriliyor . Şirket yöneticilerine göre bu konsept kadınların gerçek beklentilerini yansıtmıyor.
Bu itiraf sonrası meleklerin yerini, fiziksel görünüşlerinden ziyade başarıları ve toplumsal rollerine göre seçilen VS Collective adlı bir grup kadın aldı.
Bu kadınların arasında sporcu da var ,fotoğrafçı da.
Bir Dünya markasının nasıl yaratılıp nasıl dönüştügünün hikayesi bu ..
Marka ,pazarlama,popüler kültüre ilgisi olan herkes için güzel bir çalışma...
Kitapla kalın dostlar...
Seksiyi SatmakLauren Sherman