"İnandığın Şeyleri Değiştirme Cesareti Gösterecek Misin?"
Irvin D. Yalom’un "Nietzsche Ağladığında" eserini bitirdiğimde kalbimde devasa zikzaklar, nabzımda ise hiç dinmeyen bir fırtına vardı. Bazı kitaplar sadece kağıt ve mürekkepten ibaret değildir; bazı kitaplar bir "divan"dır ve siz o kapağı açtığınız an o divana uzanmış bulursunuz kendinizi.
Kitabı okurken her sayfada şunu düşündüm: “Ben bu kitabı lisede okusaydım bambaşka, üniversitede okusaydım çok daha başka birine dönüşebilirdim.” Belki de tam şu an, anlam verebilecek yaştayken gelip buldu beni. Cengiz Han’ın o meşhur sözündeki gibi; bir çivi bir nalı, bir nal bir atı kurtarır... Bu kitap, hayatımda kelebek etkisi yaratacak o "küçük çivi" oldu sanki.
Neler var bu kapağın arkasında?
Psikanalizin henüz emekleme aşamasında olduğu 19. yüzyıl Viyana’sı... Dr. Josef Breuer’in zihinsel hapishanesi ve Friedrich Nietzsche’nin görkemli ümitsizliği. Yalom, gerçekle kurguyu öyle bir harmanlamış ki; Nietzsche ve Breuer tarihte hiç karşılaşmamış olsalar bile, satırlar arasındaki o entelektüel dansın gerçekliğine tüm kalbinizle inanıyorsunuz.
Özgürlük, saplantılı düşünceler, ihanet, yaşlanma korkusu ve o meşhur "kendi olma cesareti"... Nietzsche’nin migren atakları arasında fısıldadığı “Beni öldürmeyen şey güçlendirir” cümlesi, bu kitapta sadece bir aforizma değil, kanlı canlı bir yaşam mücadelesine dönüşüyor.
Ben bu kitapla birlikte hem Nietzsche ile tanıştım hem de kendi içimdeki o bastırılmış duygularla yüzleştim. Breuer değil de sanki ben uzandım o divana, ben döktüm içimi... Şimdi sıra sende. Kendi alevlerinde yanmaya, kül olup yeniden doğmaya hazır mısın?
"Bu hayat senin sonsuz hayatın." Karar da senin, yaşama cesareti de...
Bu başyapıt üzerine yaptığım çok daha detaylı analizi, karakterlerin derinliklerini ve kitabın felsefesini konuştuğum podcast bölümüne aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Spotify: Dijital Ayraç - Bölüm 6: Nietzsche Ağladığında
İnstagram: @dijital_ayrac_
#NietzscheAğladığında #IrvinYalom #Kitapİncelemesi #Felsefe #Psikoloji #DijitalAyraç #OkumaNotları #Nietzsche