Puan vermedi·376 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2026 11:31 Bu kitap benim için yalnızca bir tarih romanı olmadı; aynı zamanda bir insanın değişim ve olgunlaşma hikâyesiydi. Tarık Buğra, Osman Bey’in gençlik yıllarından başlayarak bir devlet kurucusuna dönüşme sürecini oldukça etkileyici bir şekilde anlatmış.
Kitabın en sevdiğim yanı, Osman Bey’in sadece bir kahraman olarak değil; hataları, öfkesi, tutkuları ve gelişimiyle gerçek bir insan gibi verilmesiydi. “Osmancık”tan “Osman Gazi”ye dönüşümünü okumak, bir karakterin iç yolculuğunu izlemek gibiydi.
Anlatım dili yer yer ağırlaşsa da genel olarak akıcıydı. Özellikle dönemin atmosferi çok başarılı yansıtılmış. Okurken sadece olayları değil, o dönemin düşünce yapısını, insan ilişkilerini ve devlet anlayışını da hissediyorsunuz.
Kitap boyunca güç, adalet, sabır ve ideal sahibi olmak gibi kavramlar sık sık öne çıkıyor. Bu yüzden sadece tarih sevenlerin değil, karakter gelişimi odaklı romanları sevenlerin de keyifle okuyabileceğini düşünüyorum.
Benim için en etkileyici tarafı, büyük bir devletin kuruluşundan çok; büyük bir insanın oluşum sürecini anlatması oldu. Bitirdiğimde geriye yalnızca tarihi bir hikâye değil, güçlü bir karakter portresi kaldı.