2026 18. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2026 23:12
Dürüst olmam gerekirse, kitabın ilk sayfalarında biraz zorlandım; bir türlü ısınamadım, içine giremedim hikâyenin. Ama sayfalar ilerledikçe, o kadim atmosfer beni öyle bir sardı ki, bittiğinde etkisinden çıkmam zaman aldı. Bu, İskender Pala’dan okuduğum ikinci kitaptı ve bu eserle birlikte yazarın kalemini gerçekten ne kadar sevdiğimi bir kez daha anladım. ​Kitap, bizi medeniyetin sıfır noktasına, Göbeklitepe’nin o gizemli ve devasa taşlarının arasına götürüyor. Her ne kadar bugün bile araştırmalar sürse ve her geçen gün yeni bir bilgi gün yüzüne çıksa da, Pala o boşlukları müthiş bir kurguyla doldurmuş. ​Hikâye kıyameti andıran bir kıyamet sahnesiyle başlıyor; gökten taşların yağdığı, suların birbirine karıştığı o dehşet anında hayatta kalan Sarıca, yanına aldığı bir bebek, bir köpek ve sonradan bulduğu bebeğin annesi Çira ile yola koyuluyor. Ancak bu yolculuk sadece fiziksel bir yer değiştirme değil, bir medeniyet arayışı. Bir yanda aile kavramını bilen, dikiş diken, savaşmadan yaşamaya çalışan bir topluluk; diğer yanda ise kaosun içinde şekillenen karanlık bir güç o güçten geriye kalan üç kişi. ​Beni en çok etkileyen kısımlardan biri, başlangıçta "lanetli" denilerek ölüme teslim edilmek istenen o tüysüz bebeğin, ileride nasıl bir kötülük simgesine, adeta bir şeytan figürüne dönüştüğüydü. İnsanları korkuyla, yalanla ve sahte tanrılık iddialarıyla kandırması; iyiliğin karşısına alkolü, çok eşliliği ve hırsı koyması aslında günümüz dünyasının da bir aynası gibi. İlk yalanı icat eden bu çocuk hırsızlığı da övecek.. Şahsi düşüncem şudur ki tüm kötülük hırsızlıktan doğar. Birini öldürmek yaşam hakkını çalmak, birine yalan söylemek doğruyu bilme hakkını elinden almaktır. ​Maalesef kitapta da gördüğümüz gibi, savaşsız bir dünya kurmak çok zor.İyilik ve kötülüğün gece ve gündüzün savaşı. İyilik ne kadar yayılmaya çalışılırsa çalışılsın, insan doğasındaki o karanlık taraf bir şekilde baş gösteriyor. Ancak Sarıca’nın o 300 küsur yıllık hakikat arayışı; yaratıcıyı zihinle, kalple ve ruhla arama çabası kitabın en can alıcı noktasıydı. ​Akşam Yıldızı, sadece bir dönem romanı değil; insanın değişmeyen hırslarını, inanç sancılarını ve hakikat arayışının başyapıtı.
Akşam Yıldızıİskender Pala · Kapı Yayınları · 20208,1bin okunma