La familia es todo
2026 31. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2026 16:00
Evvvet Yaprak Dökümü ve ülkece dizisinden tanıdığımız Tekin ailesi. Açıkçası kitap listemde değildi. Hakim olduğum olayları okumak sıkıcı olur demiştim ama aşırı sevdim. Biraz kitaptan bahsedip sonrasında kitap ve dizi farklarına değinmek istiyorum. İncelemeye başlamadan evvel genel olarak eski kitaplar için de şunu söylemek isterim: bence bu tür kitapları içeriği rahatsız edici diye eleştirmemeliyiz. Çoğu yazar zaten dönemi eleştiriyor. Yanlış Batılılaşma, görücü usulü evliliğin yanlışlığı, aile yapısı, hurafeler... Yazarlar bunları romantize etmiyor, yapmayın, yoksa sonunuz böyle olur diyor. Ali Rıza Beyimiz, Altın Yaprak Anonim Şirketi’nde iyi bir memur. Fakat iş yerinde tanık olduğu bir ahlaksızlığın çözülmemesi sonucu şunları söyleyerek: "Fakat, bu vakadan sonra nasıl burada kalabilirim? Biraz evvelki sözlerimi hatırlayınız. 'Oğlum böyle bir iş tutsaydı onu reddederdim, artık yüz yüze gelmezdim' demiştim, değil mi? Siz de başka bir evladımsınız. Demek sizi de reddetmeye mecburum." İşten istifa ediyor. Eve dönünce bakıyor ki bir kutlama bir sevinç ayol diyor noluyor. En büyük çocuğu Şevket aylık 100 lira maaşla bankada işe girmiş. Neyse fazla anlatmayalım. Ali Rıza'nın evdeki otoritesinin yıkılması ve devam eden olaylar silsilesi sonrası devlet kuruyormuşçasına kurduğu ailesinin ağaç yaprakları gibi bir bir dökülmesini izliyoruz. Zaten kitabın özeti başta bir gencin Ali Rıza'ya söylediği sözlerden ibaret: "Babasınız, çocuklarınız var, paranız yok değil mi? Evlatlarınız âhir ömrünüzde size bir feci yaprak dökümü manzarası seyrettirmekten gayri saadet vermezler." ​Kitabı sevmemin sebebi ahlak bekçiliği yapan insanları suratına çat diye çarpmak istemem. Ali Rıza... Ahlaklı olsunlar diye eve kapattığı kızlarının yaptıklarını, kınadığı şeylerin hepsinin başına gelmesini, bunca şeye rağmen eleştirdiği o hayatı zevk alarak yaşamasını ben de zevk içerisinde okudum. Kitapta sadece ahlakçılık yok ama hep bundan bahsettim... Diğer olgulara sonda değineceğim, spoiler olabilir. (kamu spotu: insanları kınamayın insan kınadığını yaşamadan ölmez asla, asla demeyin kamu spotu sonu tşk) Gelelim kitap ve dizi farklarına. YANİ KİTAP VE DİZİ İÇİN SPOİLER!!!! ➥Kitapta Ali Rıza’ya karşı saygı sıfır. Ne kızlarından ne Hayriye Hanım’dan. Sadece Şevket, canım Şevket. Dizide bir heyt derdi herkes titrerdi; kitapta, işten çıkınca evdeki otoritesi kaybolan bir baba. Ali Rıza Bey ve Hayriye Hanım arasında dizideki gibi bir aşk yoktu. Tipik birbirini sevmeyen ama ayıp olmasın diye evlenen çift modeli gibi bir şeydi. Kitapta iki çift laf ediyorlar onlar da kavga oluyor. Hayriye Ali Rıza’dan bir şey isteyeceği zaman ona iyi davranıyor, Ali Rıza da anlayıp hebele hubele ediyor, sonra yine kavga. ➥ Dizimizin gizli kaos kraliçesi Sedef kitapta yok. Annesi Neyyir Hanım ismen geçiyor. ➥ Sedef olmadığı için Şevket’in Ferhunde’yi aldatması gibi bir durum da yok. Ay zaten Şevket kitapta o kadar iyi biriydi ki, of gariban Şevket. ➥ Ferhunde’nin dizideki gibi koca haremi yok. İlk eşinden boşandıktan sonra Şevket ile evleniyor. Şevket hapse girdikten sonra da bir mektupla Tekin ailesini terk edip kitaptan çıkıyor. Şevket bu terk ediş sonrası dizideki gibi perişan olmuyor, aksine onu kaosa sürükleyen kişi hayatından çıktığı için mutlu oluyor. ➥ ​Tahsin kitapta da 3 çocuklu bir adam. Fakat kitapta Fikret ile olan yaş farkları bir hayli fazla. Tahsin 50’li yaşlarındayken Fikret 19 yaşında bir genç kız. Tahsin’in ve dedikoduların anası Cevriye kitapta yok, sadece aynı evde yaşadıkları yazıyor. Ha bir de aynı evde çocuklu ve dul görümcesi de var. Dizinin aksine kitapta Tahsin’in aldatma durumu da yok. ➥Ve ve dizideki oğuz. Oğuz'un karışık bir aşk kronolojisi var. GALİBA şu şekilde: 1-patronunun karısı Ceyda 2-Sedef 3-Necla 4-Leyla 5-tekrar Necla 6-hapis 7-tekrar Ceyda 8-tekrar Leyla 9-tekrar hapis 10-son Kitapta OĞUZ YOK!!! Abdülvehhap adında suriyeli yaşlı bir amcamız var. Kendisi zengin olduğunu söyleyip Leyla’yı istiyor, sonra Necla’yı beğenip onu istiyor. Necla ile evlenip Suriye’ye gidiyorlar. Fakat kendisi zengin olmayan, 2 eşi olan, ölen üçüncü eşi yerine Necla’yı getiren bir ordu çocuğu olan bir amcaymış. Necla İstanbul’a mektup yazıp babasına onu kurtarması için yalvarıyor. Kavgalı olduğu Leyla dahi kardeşi için babasına yalvarırken şerro Ali Rıza Bey ben bir şey yapamam diyor. Necla kalıyor Suriye’de. Kitapta tabii ki Cem de yok. ➥​En büyük fark sonu. Ali Rıza Bey dizideki gibi ölmüyor. (aklıma ölümü geldi off yare yaree yareee ve uzaklaşan kamera......) Artık zengin bir avukatın metresi olan Leyla’nın apartman dairesinde o, Hayriye, Ayşe ve Leyla bolluk içinde yaşamaya başlıyorlar. Her neyse diğer olgulara gelirsek yani güzel bir çöküş romanıydı. Modernleşen dünya içinde çocuklarını bu yenilikten uzak tutmaya çalışan, dürüst bir yaşam isteyen fakat çocuklarıyla iletişimi olmayan Ali Rıza; evin yükünü çok genç yaşta sırtına alan, babasının dürüstlük yükü altında ezilen, iyi bir eş ve evlat olmaya çabalayan, yetersizlik duygusuyla hırsızlığa sürüklenen Şevket; evdeki çöküşü en başında gören, sonunda dayanamayıp sırf baskılardan kaçmak için tanımadığı yaşça büyük bir adamla evlenen Fikret; diğer akranları gibi lüksü seven, diğer akranları gibi gençliklerini yaşamak isteyen, evdeki geleneksel baskıdan kaçmak isteyen, yanlış ilişkilere giren Leyla ve Necla. Yani modernleşen dünya içerisindeki bir ailenin çöküş süreci çok güzel işlenmişti. Dizisini izlediyseniz bile okuyabilirsiniz fakat diziden sonra fazla kısa gelebilir. Son olarak incelememi Sayın Devlet Bahçeli'nin şu sözleri ile bitirmek istiyorum: "Ülkemiz merhum Recep Nuri Güntekin'in 'Yaprak Dökümü' isimli eserini adeta aratmıyor. Önüne gelen Bihter olmuş, önüne gelen Behlül karakterine bürünmüş. Sorarım sizlere bize ne oldu?"
Yaprak DökümüReşat Nuri Güntekin · İnkılap Kitabevi · 199936bin okunma
La familia es todo yazman wpmwls
elif
🌹🌹
Kalemine sağlık. Bu kadar fark olmasıymış keşke dizi ile arasında.
elif
Leyla sınavdan sonra 2 günde biter💋