Tarihi polisiye sevenler buraya gelsin :)
2026 17. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 17:10
Kalemini sevdiğim yazarların güncel kitaplarına daha farklı bir önem veriyorum. Çünkü gerçekten o satırlarda kendimi, yaşadığım çağı ve içinde bulunduğum, hissettiğim duyguları buluyorum. Soygun, İskender Pala'nın son kitabı ve bu kitapta tarihle polisiyeyi ustaca bir araya getiriyor. Ben ilk defa bu tarz bir kitap okudum. Ve aşırı keyif aldım. Hem tarihi bilgileri doğru bir kaynaktan öğreniyorsunuz hem de bir bulmacanın içinde kayboluyorsunuz. Düşünsenize soygun adında bir kitap yazıyorsunuz konusu, özenle seçilmiş karakterlerden bir ekip kurup sarayda bulunan tarihe mâl olmuş çok kıymetli bir elmasın çalınması için plan kurmak ve bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek. Ve bunu yaparken okura her satırda nasihatler veriyorsunuz.. Bu ancak İskender pala kalemine yakışırdı zaten.. ve gerekeni bu kitapta yaptı. Kitapta soygun planı kuran ve bir araya gelen her karakter gerçekten özenle seçilmiş ve her karakterden hayatınıza pay çıkarabileceğiniz özelliklere yer verilmiş. İskender pala bunu her satırda okuruna hissettiriyor. Hikâye 1826 yılının puslu ve sert günlerinde, 'Vaka-i Hayriye' denilen Yeniçeri Ocağının Kaldırılmasının hemen ardından başlıyor. Sultan II. Mahmut dönemi. Devlet yeni bir düzene geçmeye çalışırken saray içi güç mücadeleleri, halk arasındaki huzursuzluk ve eski düzenin kalıntıları güçlü bir şekilde hissediliyor. Kitap, birbirinden farklı 3 adamın etrafında dönüyor. Zindanda yatan bir müderris, arastada çalısan bir mücellit ve Kapalıçarşı'da usta bir elmastıraş. Sonradan ekibe dahil olan Cündi Beşe ve Aşık Zahid de gruba katılır. Bu beşli sarayın en değerli (Kaşıkçı) Elmasını çalmak üzere zorlu bir plana dahil edilir. Planı hazırlayan ve emri veren kişi, sarayın içinden tilki gibi kurnaz bir yüksek makam sahibidir. Kim olduğunu söylemeyelim ki merak edip kitabı okumaya başlayın :) Ekip, ona itaat etmek ile etmemek arasında sıkışıp kalır. Emre uymazlarsa başlarına gelecek dert büyük; soygunu başarıp yakalanırlarsa ise çok daha büyük bir felaket onları beklemektedir. Hikâyeye gözü kara bir kadın karakter de dahil olur ve onun dahil olmasıyla ortalık karışır. Bir kadın bütün hikayeyi darmaduman eder :) Kitapta Mora isyanında Türklere yapılan soykırımın ele alınması, kitabın değerini arşa çıkardı benim gözümde. Oradaki nefret öyle büyüktür ki, Türkleri mezarlarından çıkarıp kemiklerini yakacak kadar gözü dönmüşlüklerini anlatır İskender Pala. Bu kısım ve detay gerçekten güzeldi. Devam edersem daha fazla detay vermeden duramayacağım.. sevdiğim bir kitap olunca çenem düşüyor arkadaşlar kusura bakmayın. Özetle kitapta 19. Yüzyıl Osmanlı İstanbulu'nun çökmeye doğru yokuş aşağı gidişine şahit olacaksınız. Herkese şiddetle tavsiye ederim. Özellikle etrafınızda tarih okumayı sevenler varsa veya polisiye sevenler varsa onlara mutlaka gönderin ve tavsiye edin. Selam ve dua ile.
Soygunİskender Pala · Kapı Yayınları · 20261,182 okunma