2026 30. kitabı
Selam kızlar! Elzem Leyla Gecesi kitap yorumuyla geldim Konusu: Ablasının vefatından sonra ailesine destek olmak adına onlarla birlikte yaşayan Leyla’ya annesi görücü ayarlar. Ayarladığı kişi ise daha önceden halı yıkarken dengesini kaybedip kucağına düştüğü ve etkilendiği mahallenin gözde bekarlarından olan Akın’dır. Leyla, Akın’ın geçmişinden dolayı bu fikri pek sıcak bakamasa da Akın’ın kendisi ile görüşmek istediği haberini yollaması ile birlikte ona bir şans vermeye karar verir. Yorumum: Artık benim Hümeyra’nın kalemine ne kadar aşık olduğumu ve ne yazsa okurum dediğim yazarlardan biri olduğunu bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Yazdıklarıyla beni evrenin içerisine o kadar hızlı bir şekilde adapte ediyor ki onun yazdığı kitapları okur okurken bir kitap okuyormuş gibi değilde direkt olarak o kitabın içerisinde yaşıyormuş gibi hissediyorum. Zaten şiirsel kaleme beni benden alıyorrrr Özellikle erkek karakterlerine oluşturduğu karakter o kadar muazzam oluyor ki Hümeyra’nın yazdığı tüm kitaplardaki erkek karakterler her zaman benim en favori erkek karakterler listemin başında yer alıyor ve Akın’da çoğu kişiyi sollayarak rahatlıkla ilk beşe girdi. Akın’dan konu açılmışken hemen direkt ondan bahsedeceğim ve şimdiden sizi uyarıyorum kemerlerinizi sıkı bağlayıp durak bilmeyeceğim gibi gözüküyor çünkü @just.alonebooks ile kitabı beraber okuduk ve okurken Akın’a düşmekten yemin ederim dizlerimiz ağrıdııııı Her sahnesi geldiğinde, adam her ağzını açtığında “Yaaa Akıııınnn” diyerek eridik bittik. Hayır bir de kendimizi kitapla o kadar içselleştirdik ki sanki Leyla bizmişiz de o iltifatlar bize ediliyormuşça bir rollenmeler bir kafayı yemeler çığlık atmalar… Yani Hümoşumun kalemini ve Akın’ın bizde bıraktığı etkiyi anca bu şekilde anlatabilirim. Leyla’ya takındığı kibar tavırları, korumacı kişiliği, sevdiği kadın için her şeyi göze alabilecek bir karakter olması, ne istediğini bilmesi ve onun için çabalaması, muhteşem bir sevgili, eş, kardeş, evlat olması… arkadaşlar ben çok fena abayı yaktımmmmm yani söndürme tüpüyle falan yanıma uğramak isterseniz asla hayır demem çünkü ben alev alıyorum Akın’dan bahsettikçe. Bu satırları yazarken yemin ediyorum sırıtmaktan yanaklarım ağrıdı. Kitabı bitirdim ama etkisini bir türlü atamıyorum, gerçek dünyaya adapte olamıyorummmm En acilinden Akın linki talep ediyorum birisi bulursa üstüme fırlatsın Akın ilişki konusunda geçmişte yaralanmış bir karakterdi. Ve bu geçmiş, küçük bir mahallede yaşadıkları için geleceğine de çok fazla bir şekilde etki ediyordu maalesef ki. Öncelikle Gözde tarafından Gözde’nin en yakın arkadaşı ile beraber aldatılması ve Gözde’nin bunu çok normal bir şeymiş gibi dillendirmemesi benim aşırı sinirimi bozdu. Sen ne hakla benim kocamı aldatırsın ve bir de sanki haklıymışsın gibi atar giden yaparak terk edersin Gözde’ye akıl fikir diliyorum ama uğrayacağını da hiç zannetmiyorum, sinirlerimi hoplatan tam bir karakterdi. Kitabı sonuna kadar yaa sonuna kadar sürekli sıkıntı çıkarttı durdu yani yanımızda olmasa bile sıkıntı çıkartıyordu yani öyle bir uyuz karakterli ondan bahsettikçe sol gözüm böyle seyiriyor Ben en son Akın’dan bahsediyordum ama Gözde karakterinden bahsedince ona olan sinirim bir tek gün yüzüne çıkmış olabilir… her neyseeee konumuza dönelim ve birazcık da Leyla’mdan bahsedeyim. O kadar tatlı yazılmış bir kadın karakterdi kiiii ya böyle hani okurken içinizde huzuru uyandıran karakterler olur ve kendinle çok içselleştirirsin ya Leyla benim için tıpkı öyle bir karakterdi. Ablasına olan özlemi, ablasından sonra annesini yalnız bırakmak istemeyip mesleğini. tüm kendi hayatını bir kenara atarak onun yanında kalması, Akın ile beraber ilişki yoluna bir adım attığında Akın’ın geçmişi sürekli gün yüzüne çıkmasına rağmen buna sabretmesi, kocaman ve tertemiz gönlü, çok iyi bir arkadaş oluşu… kısacası çok fedakar, yüce gönüllü ve okurken yüzünüzeki tebessümü asla bozmayacak bir karakterdii Özellikle Akın’la olan mesajlaşma sahnelerinde Leyla’ya ayrı bir bayıldımmmm. Sürekli tatlı olduğunu dillendirdim ama gerçekten o kadar tatlı yazılmış ki okurken gözlerimden kalpler çıkıyordu. Şimdi birazcık da yan karakterlerden bahsedeceğim. İlk olarak Ezgi. Ezgi seni nefret ettiğim karakterler listesinin en başına ekledim yanına da Gözde’yi koydum. Yani ergen deyip geçmek istiyorum ama bu kızın ergenliği bambaşka bir boyuttu. Hatta bence ergenlik değildi kızın direkt karakteri böyle uyuz ve sinir bozucu ve aptalcaydı. Yani o kadar ama o kadar sinirimi bozdu ki bir yerde artık dayanamadım ki kitabı bıraktım ayağa kalktım böyle evin içerisinde dolaşıyorum yani sinirden o kadar beni uyuz etti. (burada Hümeyracığıma bir parantez açıyorum. Her karakteri bu kadar iyi yazma be kadın!!! Sonra ya aşık oluyorum ya sinirden kafayı yiyorum) Ezgi’nin yaptığı şeylere çok fazla spoi olmasın diye değinmeyeceğim ama senden nefret ettim kızım. Hayır, bir de hiç gelişme de göstermiyor. Bir insan yedisinde neyse yetmişinde de o olur diyorlar ya Ezgi tam olarak bu sözün tanımıydı. Elif abla… kocası tarafından yalnız bırakılmış ve tek başına ayakta kalmaya çalışan çok güçlü bir kadın karakterdi. Açıkçası kitabı okurken sürekli Elif ve Ezgi nasıl kardeş olabilir diye sorgulayıp durdum ama neyse ki görümcelerimizden bir tanesi adam gibi adam çıktı kitabın sonlarına doğru öğrendiği gerçekler beni gerçekten aşırı sarstı çünkü ben Elif karakterini aşırı seviyordum. Sevme sebebim de her daim hem erkek kardeşine hem de Leyla’ya destek olmuş olması. Bir kere zaten kadın neşe saçıyor etrafa, onun yanında olan bir insanın canının sıkılma gibi bir durumu asla yok yani. Neyse ki kocası da ettiğini buldu per perişan oldu ve Elif de yoluna bir güzel bakıyor ve onun adına gerçekten çok mutluyum. Biz okuyamayacak olsak da onun ilerleyen zamanlarda doğru kişiyi bulup muhteşem bir hayat yaşayacağına çok yürekten inanıyorum çünkü kalbi temiz insanlar eninde sonunda güzel bir hayata kavuşurlar diye umuyorum Aile bakımından Ezgi haricinde Leyla’nın da Akın’ın da ailesi bence çok güzel ailelerdi özellikle Akın’ın annesine Bayıldığımın altını çizmek isterim böyle kaynanaya can kurban denir yani Leyla’nın en yakın arkadaşı Merve … Merve biraz kafadan gidik bir karakter gibiydi. Okurken beni güldürmekten yerlere yatırıyorduuu Şöyle kısacık bir örnek vereceğim. Fatih’le göz göze geliyorlar ya, hemen Leyla’ya anlatıyordu yakında bizim de düğünümüz var haberin olsun diye eğlenceli yan karakter okumaya bayılıyorum ve Merve bu rolü çok güzel üstlenmişti. Samet karakterinden ve kısaca bahsetmek istiyorum. Yani yemişsin dayağını otur oturduğun yerde daha fazla kaşınma değil mi??? Ama yok! İlla ben huzur kaçıracağım diye kudurdu bu karakter. Bir de sadece psikolojik zarar da vermiyor fiziksel de zarar vermeye başladı bir yerden sonra ve ben oraları okurken kafayı yedim. Neyse ki Akıncığım yine olayı çok güzel müdahale etti de bir güzel meydan dayağını yedi o Samet gereksizi. Bahsedeceğim karakterler bu kadardı çok kısacık da genel görüşümden bahsetmek istiyorum. Okuru asla sıkmayan, okurken sizi duygudan duyguya sürükleyecek ama bir yandan da kitabın genelinde huzuru bulacağınıza emin olduğum, kesinlikle ama kesinlikle bayılacağııza emin oldum tek kitaplık bir mahalle kurgusuydu. Ana karakterlerin arasındaki ilişki görücü usulü başlamış olsa da gün geçtikçe birbirlerine olan hislerinin derinleşmesi ile birlikte savruldukları aşk fırtınası yazar tarafından öyle güzel anlatılmıştı ki okurken aşklarına aşık oldum… gerçekten ikisi de birbirinden güzel seven karakterlerdi. Okurken beni yormasın, karakterler birbirlerini bebek gibi sevsin, mahalle kurgusu olsun, görücü usulü aşk olsun, kitabı okurken huzuru tadıyım dediğiniz bir kitap arıyorsanız hiç düşünmeden elzem Leylan gecesini öneririm‍ Trope: •Görücü Usulü Aşk •İlk Görüşte Aşk •Tek kitap •Mahalle kurgusu •Kalabalık yan karakter ️10/10
Elzem: Leyla GecesiHümeyra · Guardian Yayınları · 2026129 okunma