Ağlamadığı için kötü.
2026 26. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 19:55
Dünyanın Tatlı Kayıtsızlığına Karşı Yaşamak Meursault bana hiçbir zaman yalnızca “duygusuz” bir adam gibi görünmedi. O daha çok, toplumun kendisinden beklediği duyguları oynayamayan biriydi. Annesinin ölümünde gerektiği gibi ağlamadığı için, aşkta gerektiği gibi romantik olmadığı için, ölümün karşısında gerektiği gibi Tanrı’ya sığınmadığı için yargılandı. Belki de onun asıl suçu, bir adam öldürmesinden çok, insanların görmek istediği insan suretini taşımamasıydı. Toplumun insandan beklediği garip bir tiyatro vardır. Yas tutacaksan yüzün belli olmalı, acı çekeceksen sesin duyulmalı, seviyorsan bunu herkesin anlayacağı biçimde göstermelisin. İnsan çoğu zaman içtenliğiyle değil, görüntüsüyle ölçülür. Meursault bu oyunu bozduğu için rahatsız edicidir. Çünkü o hissetmediği şeyi söylemez, inanmadığı şeye eğilmez, ölüm karşısında bile kendini avutacak bir yalan aramaz. Camus’nün Meursault’su bana hayatın absürtlüğünü en çıplak haliyle gösterdi. Doğuyoruz, seviyoruz, yoruluyoruz, çocuklar doğuruyoruz, acılarımıza anlamlar bulmaya çalışıyoruz. Hep bir bahaneyle hayata tutunuyoruz. Ama ölüm var. Hem de kaçınılmaz biçimde var. Otuzunda da ölsek, yetmişinde de ölsek, dünya dönmeye devam edecek. Başka erkekler, başka kadınlar yaşayacak. Güneş doğacak. İnsanlar yemek yiyecek, sevişecek, kavga edecek, uyuyacak. Dünya kimse için durmayacak. Bu düşünce ilk bakışta insanın içini ürpertiyor. Çünkü herkes kendi acısının görülmesini ister. Hatta bazen acıyı başkalarında da görmek isteriz; yalnız yanmamak için dünyanın da biraz kararmasını bekleriz. Oysa Camus bize acımasız ama özgürleştirici bir şey söyler: Dünya bize borçlu değildir. Ne yasımıza, ne sevincimize, ne ölümümüze özel bir cevap vermek zorundadır. Dünya kayıtsızdır. Ama bu kayıtsızlık düşmanca değildir; Meursault’nun sonunda anladığı gibi, tatlı bile olabilir. Benim Meursault’m burada başlıyor:Hayatın absürt olduğunu bilmek, hayattan vazgeçmek değildir. Tam tersine, insanın sahte anlamlardan soyunup daha dürüst yaşamasıdır. Ölümden kaçamayız. Ama ölmeden önce yaşamaktan da kaçmamalıyız. Hayat güzel; ölüme rağmen güzel. Belki de tam bu yüzden güzel. Çünkü geçici olanın dokusu daha derindir. Kaybolacak olan şey daha kıymetlidir.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,3bin okunma