Bir Varoluş Çığlığı...
2026 11. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 22:53
Mustafa MerterMustafa Merter 'in eserine isim olarak tercih ettiği Hekaton: Yunan mitolojisindeki Titanlardan Gaia ile Uranüs'ün elli başlı yüz kollu oğullarının temsiliymiş. Merter, kendi ifadesiyle, planlı bir şekilde yürütülen "aileyi ifsâd etme ve insanlığı yeniden yapılandırma projesini" bu figürle sembolize ediyor ki, günümüz dünyasına baktığımızda bunun yerinde bir benzetme olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda kadim değerlere ve dini öğretilere küresel ölçekte açılan aleni bir savaş söz konusu. Pek çok koldan itibarsızlaştırılan manevi, ahlâkî, dinî kurallar ve kavramların maalesef toplumun değer yargılarına büyük ölçüde zarar verdiği inkâr edilemez bir gerçek. Merter eserinde kişisel haklar ve tercihler konusunda özgürlük adı altında manipüle edilen toplumun karşı karşıya kaldığı büyük tehlikelere dikkat çekiyor ve "Bireysel kararlar başkasına fiziksel zarar vermediği sürece her türlü davranış mübahtır" şeklindeki popüler söylemlerin, aslında toplumu nasıl bir uçuruma sürüklediğini, çarpıcı örnekler ve bilimsel araştırma sonuçlarıyla anlatıyor. Özellikle tüm dünyaya eş zamanlı pompalanan cinsiyetsizleştirme, cinsiyet değiştirme, eşcinsellik gibi daha pek çok projenin görsel medya üzerinden özendirilip, meşrulaştırılarak daha tehlikelisi de normalleşmesini sağlayarak durumun gençler ve çocuklar üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkilere dikkat çekiyor. Kitabın son bölümünde Merter, bir psikoterapist olarak uzun yıllar yurt içinde ve yurt dışında edindiği tecrübelere dayanarak bu kitlesel erozyonun boyutlarını analiz ediyor ve hızla büyüyen bu tehlikelere karşı uygulanabilecek somut çözüm önerileri ve tedbirler sunuyor. Bir uzman gözüyle altı çizilen ve acilen farkındalık oluşturulması gereken sorunlar toplumun bir kısmı için komplo teorisi olarak algılansa da her geçen gün artan trajik örnekler aslında durumun vehametini açıkça gösteriyor. Evet bahsi geçen mevzular sosyal medyada karşılaştıkça duyarlı her insan gibi benimde oldukça rahatsızlık duyduğum hadiselerdi fakat bu kitabı okuduktan sonra üzülerek durumun ciddiyetini çok daha fazla idrak etmiş oldum. Bu toplumsal dönüşümü bilinçli bir gözle okumak isteyen herkes için önemli bir eser olduğunu düşünüyorum ama özellikle eğitimcilerin ve ebeveyinlerin okumasını tavsiye ediyorum. Vesselam Hekaton'la Son TangoHekaton'la Son Tango
Hekaton'la Son TangoMustafa Merter · Ketebe Yayınları · 20251,205 okunma