2026 3999. kitabı
Kişisel gelişim türünde olmasına rağmen klasik “hayatını değiştir” söylemlerinden biraz daha farklı bir yerde duruyor. Çünkü kitap büyük teorilerden çok, insanın günlük hayatta sürekli ertelediği küçük anlara odaklanıyor. Açıkçası kitabı okumadan önce sadece popüler bir motivasyon kitabı olduğunu düşünmüştüm ama beklediğimden daha akıcı ve uygulanabilir çıktı. Kitabın temel fikri çok basit: Bir şeyi yapmak gerektiğini düşündüğün anda beynin seni vazgeçirmeden 5’ten geriye sayıp harekete geçmek. İlk başta fazla basit hatta biraz gereksiz geldi bana. İnsan gerçekten sadece “5-4-3-2-1” diyerek hayatını değiştirebilir mi diye düşündüm. Ama okudukça meselenin sayı saymak değil, zihnin o kaçış ve erteleme döngüsünü kırmak olduğunu anlıyorsun. Özellikle sürekli bir şeyleri erteleyen biriysen kitap bazı noktalarda insanı gerçekten yakalıyor. Mel Robbins kendi hayatındaki başarısızlıkları, kaygılarını ve toparlanma sürecini anlatırken fazla kusursuz görünmeye çalışmıyor. Bu da kitabı daha samimi yapmış. Bazı kişisel gelişim kitaplarında yazar sanki hiç düşmemiş gibi konuşur ve insan ister istemez uzak hisseder. Burada ise daha gerçek bir anlatım vardı. Özellikle sabah yataktan kalkma örneği bile insanın gözünde büyüttüğü küçük savaşları düşündürüyor. Kitap boyunca birçok gerçek hayat hikâyesi ve okuyucu deneyimi paylaşılmış. Normalde bu tarz örnekler bazen fazla uzatılmış hissedebiliyor ama burada genel olarak sıkmadı. Yalnız bazı bölümlerde aynı fikirlerin tekrar edildiğini düşündüm. Zaten temel fikir çok kısa olduğu için kitap yer yer uzatılmış hissi verebiliyor. Daha kısa olsaydı etkisi belki daha güçlü bile olabilirdi. Beni en çok düşündüren tarafı şu oldu: İnsan aslında çoğu zaman motivasyon beklediği için harekete geçemiyor. Oysa kitap “önce hareket et, motivasyon sonra gelir” fikrini savunuyor. Bu kısmı gerçekten mantıklı geldi. Çünkü çoğu insan gibi ben de bazen doğru zamanı bekleme hatasına düşüyorum. Kitap mükemmel an diye bir şey olmadığını, önemli olanın küçük de olsa harekete geçmek olduğunu sürekli hatırlatıyor. Dili oldukça sade ve hızlı okunuyor. Akademik bir anlatımı yok, daha çok biri karşına oturmuş da sohbet ederek deneyimlerini anlatıyormuş gibi ilerliyor. Bu yüzden kişisel gelişim kitaplarından normalde sıkılan biri bile rahat okuyabilir diye düşünüyorum. Ama çok derin psikolojik analizler ya da bilimsel detaylar bekleyen biri için yüzeysel kalabilir. Genel olarak 5 Saniye Kuralı bana göre insanın hayatını mucizevi şekilde değiştirecek bir kitap değil ama günlük hayatta küçük adımlar atmak konusunda dürtükleyen, pratik tarafı güçlü bir kitap. Özellikle erteleme problemi yaşayanlar için işe yarayabilecek bir bakış açısı sunuyor. Okuduktan sonra hayatım tamamen değişti diyemem ama bazı anlarda kendimi geri sayım yaparken bulduğum oldu. Sanırım kitabın amacı da tam olarak bu: İnsanı düşünmekten çıkartıp harekete biraz daha yaklaştırmak.
5 Saniye KuralıMel Robbins · Nepal Kitap · 2025178 okunma