2026 7. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2026 13:37
Dostoyevski'nin eseri Suç ve Ceza yalnızca edebi bir eser değil, insan ruhuna dair evrensel bir sorgulamadır. Romanın merkezinde yer alan Raskolnikov, bir cinayet işlemiş olsa da vicdanının ağırlığı altında ezilen bir insandır. Dostoyevski, onun ahlaki bunalımını ve suçluluk duygusunu işlerken okuru da insan ruhunun en karanlık köşelerine sürükler. Raskolnikov sadece bir birey değil; insanın iyi ve kötü arasındaki gelgitlerinin bir simgesidir. Dostoyevski romanda, “Herkesin gidebileceği bir yeri olmalı,” der ve ardından şu cümleyle devam eder: “Çünkü öyle bir an olur ki, insanın mutlaka bir yere gitmesi gerekir.” Bu kitaba birkaç yıl önce başlayıp yarım bırakmıştım. Bazı kitapların yarım kalma sebebinin, yanlış zamanda okunmaları olduğunu düşünüyorum. Çünkü doğru zamanda okunduğunda bir kitaptan gerçekten büyük bir keyif alınabiliyor. Vicdanın gücünü ve insan ruhunun derinliğini anlamak isteyenler Dostoyevski'nin bu başyapıtını mutlaka okumalı.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194bin okunma