Aşkın ve İdeallerin Çarpıştığı Bir Dönem: Kırık Zamanlar ️
Bugün masamda, Osmanlı’nın son dönemlerine ışık tutan, okurken hem hüzünlendiğim hem de gurur duyduğum bir eser var: Aydın Gürbüz’ün Kırık Zamanlar kitabı.
Hikaye, Osmanlı maliyesinde önemli bir isim olan Halil Bey’in kızı Zeynep etrafında şekilleniyor. Zeynep; bildiği diller, aldığı eğitim ve cesur fikirleriyle döneminin çok ötesinde bir genç kadın. Onun yolu, İngiliz Büyükelçiliği’nde görevli diplomat Edward ile kesişiyor. Aralarındaki çekim çok güçlü olsa da, önlerinde koca iki ülke ve Clara’nın bitmek bilmeyen entrikaları var...
Zeynep’in kalbi Edward için çarpsa da onun asıl büyük davası kadınların eğitimi. Kendi imkanlarıyla kurduğu okuma salonunun dış basında yankı bulması, değişimden korkan çevreleri rahatsız ediyor. Zeynep; adının kötüye çıkarılmasına, önüne taş koyulmasına ve her türlü engele rağmen gizli kapılar ardında bu mücadeleyi sürdürüyor. Öyle bir karakter ki; aşkı bile onu davasından geri döndüremiyor. Zeynep’in o dik duruşu, eğitimin bir "silah" olarak görüldüğü o dönemde verdiği savaş gerçekten ilham verici.Aydın Gürbüz, dönemin siyasi atmosferini ve entrikalarını kurguya o kadar iyi yedirmiş ki, olayların akışına kapılıp gitmemek imkansız.
Aşkın yakıcılığı ile ideallerin ağırlığı arasındaki o ince çizgiyi çok başarılı buldum.
Eski İstanbul rıhtımlarında yankılanan bu direniş hikayesini mutlaka keşfetmelisiniz. Bir kadının imkansızlıklar içinde nasıl bir meşale yaktığını okumak bana çok iyi geldi.
Sizce bir insan idealleri uğruna aşkından vazgeçebilir mi? Zeynep’in bu cesur yolculuğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda konuşalım!