Özetle
2026 1. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2026 00:00
İlk bölüm üç fotoğraf ile bizleri karşılıyor 1. fotoğraf: Maymunun tebbesümüne ait çocukluk hali 2. fotoğraf: Gençlik dönemi 3. fotoğraf: Daha sonraki dönem, suratında hiç bir his bulunmayan rahatsız edici fotoğraf Çocukluğundan beri hayatı ve insanları anlamlandıramayan Yozo insanlarla bağ kurmak için soytarılığa başvuruyor ve zamanla onun ikinci kişiliği haline geliyor. Ortaokula giderken Takeiçi adlı sınıf arkadaşı soytarısının farkına varıyor. Takeiçi, Yozonun öcü resimlerindeki yeteneğini görür ve kadınların ona çok ilgi duyacağını söyler. Sonrasında Güzel Sanatlar okuluna gitmek isterken babasının memur olmasını istemesi üzerine Tokyo'daki bir yüksekokula kabul alır ve yurtta hem soytarısını gizlemek çok zor olacagından doktoru akciğer tüberkülozu mektubu yazmaya ikna ederek babasının Tokyo'daki villasına geçer. Bu dönemde bir resim stüdyosunda Horiki ile tanışır. Horiki sayesinde siyasal bir gruba üye olur ve sırf illegal olduğu için oraya gitmeye devam ederken babasının görev süresi dolar ve Yozo Tokyo'daki evden çıkıp bir pansiyona geçer o dönemde ilk kez yokluk nedir öğrenir. Bu arada parti işlerinde yerine başka birinin geçmesinin daha iyi olacağını düşünür ve kaçar. O vakitlerde ona üç kız ilgi duyar biri pansiyon sahibinin kızı, biri bir onu abla olarak görmesini söyleyen işi pişirdiği bir yoldaş, bir de Ginza kafesinde ilk intiharını gerçekleştirecegı Tsuneko. İlk başta dolandırıcılıktan hapsedilmiş kadınla bir gece geçirmek Yozo için keyiflidir fakat bir adamın parası bitince kalbini kaybeder diyip kadını yollar. Gerçi bir gün kafası güzelken Horiki ile tekrar kafeye giderler ve bir kız Yozo'nun yanına, Tsuneko da Horiki'nin yanına oturur ama Horiki Tsuneko'nun çok kederli göründüğünü söyleyip onu öpmez. Yozo ve Tsuneko Kamakura'da kendilerini denize atar kadın ölür fakat Yozo kurtulur ve tutuklanır. Ve bundan sonra okuldaki garantörü onunla aynı memleketten gelen Bay Şibuta yani Dil Balığı ile yaşamaya başlar. Dil balığı bekardır gerçi gayri meşru bir çocuğu var gibidir. Neyse bir gün artık Dil Balığı'na yük olduğunu düşünürken sözde geleceği hakkında kafasını toplamak için Horiki ile konuşmaya gideceğini haber veren bir mektup bırakır. Aslında niyeti olmasa da sonunda Horiki'nin yanına gider ve orada Şizuko ile tanışır. Sonrasında Şizuko'nun kızı Şiguko ile ilgilenir ve bir kapatma olarak yaşamaya başlarken Dil Balığı ve Horiki ile görüşür ve açıkça karı-koca olarak yaşamalarına karar verilir. Zamanla parayı bulup kendini alkole veren Yozo bir gün anne ve kızın mutlu anlarına tanık olunca evi terk eder. Ve Madam'a söyleyip barın üst katında yaşamaya başlar. Barın karşısında sigara satan bir yerde saf bir Bakire Yoşiko ile tanışır ve evlenirler. Bir gün Horiki ile içerken Horiki, Yoşiko'nun tecavüze uğradığını görür ve hemen Yozo'ya söyler. O günden sonra Yoşiko artık eskisi gibi değildir güveninden faydalanılmıştır. Bir gün Yozo şekerlikte fazla dozda uyku ilacı bulur ve Yoşiko'nun bir gün ihtiyaç duyacağı için orada olduğunu anlar ve Yozo hepsini içer. Uyandığında başında Madam ve Dil Balığı vardır. Yozo, Yoşikodan uzaklaşmak kadınların olmadığı bir yere gitmek istediğini söyler ama sadece gülerler. Bu arada karlı bir gün kan kusar ve eczanede sakat bir kadın ile tanışır kadın bir gün ille alkol alman gerekirse bunu al diyerek morfin verir ve Yozo bağımlı olur hatta morfin alabilmek için aralarında çirkin bir ilişki başlamıştır. Artık her şey cehenneme dönüşmüştür ve kadınlar hariç olanları mektupla babasına anlatır tabi cevap gelmez. Tam intihar etmeyi düşünürken Dil balığı ile Horiki gelir, Yoşiko ile birlikte Yozo'yu akıl hastanesine bırakırlar üç ay sonra Büyük abisi ile Dil balığı gelir ve onu çıkarırlar. Abisi babasının mide ülserinden öldüğünü söyler ve Yozo'dan bir taşraya yerleşmesini ister. Ve maddi destek verir ona ev tutar ve yaşlı Tetsu adında bir hizmetçi tutar arada evli bir çift gibi didişirler. Hatta Tetsu bir gün Yozo'nun uyku ilacı yerine ishal ilacı almasına sebep olmuştur. Artık ne mutludur ne mutsuz. Her şeyin geçip gidittiği bir bir gerçektir. Finalde anlatıcı kitabına ilham amaçlı Madam'dan Yozo hakkindaki resimleri alır ve bilgileri öğrenir. Madam tanıdığı Yozo'nun aslında melek gibi iyi bir çocuk olduğunu söyler.
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,1bin okunma