Noel Geleneği Kurtarıldı, Hikâye Kurtulamadı..!
2026 1. kitabı
Lal Kitap tarafından Aralık 2022 tarihinde yayımlanan Martin Mystere - Sayı 215 - Noel Ruhları , serinin Türkiye baskısındaki 215. sayısı. İtalya'nın köklü yayınevi Sergio Bonelli Editore imzalı orijinal edisyonu, "Gli Spiriti del Natale" başlığıyla ve 382 sıra numarasıyla Aralık 2021'de okurlarla buluşmuş. Senaryosu Enrico Lotti ve Alessandro Mainardi ikilisinin kaleminden çıkan bu maceranın çizimleri, Antonio Sforza tarafından gerçekleştirilmiş. Eserin Türkçe çevirisini ise Zeynep Ece üstlenmiş. Gelenekselleşen "Noel Sayıları" serisinin bir parçası olan bu kitap, modern teknoloji ve metafizik öğeleri kış atmosferiyle birleştiren bir İtalyan çizgi roman örneği olarak dikkat çekiyor ve tam da Noel zamanında okuyucu ile buluşuyor. Kısaca konusuna da değinelim. New York sokaklarında Noel hazırlıkları sürerken, alışılmışın dışında, soğuk ve tehditkar bir enerji dalgası duyduğu "Noel’i öldür" kelimesiyle tetiklenir ve yok etmeye programlı "Avcı Plazma" adlı gizemli bir enerji kütlesi harekete geçerek, insanların zihninden Noeli ve noel geleneğini silmeye çalışır. Martin Mystère serisi genellikle tarih, mitoloji ve bilimkurguyu harmanlayan yüksek tempolu hikayeleriyle bilinse de, "Noel Ruhları" adlı bu hikaye maalesef benim bu beklentimin biraz uzağında kalıyor. Bana göre kitabın en belirgin zayıflığı, serüvenin içine girmeyi zorlaştıran düşük temposu. Hikaye ilerledikçe okuyucuyu kavrayacak o merak unsuru, olay örgüsündeki kopukluklar nedeniyle yer yer dağılıyor. "Avcı Plazma" konsepti teorik olarak ilgi çekici bir karakter sunsa da, bu enerjinin varoluş sebebi ve tetiklenme mekanizması anlatı içerisinde yeterince güçlü bir zemine oturtulamamış. Senaryo açısından bir diğer handikap ise finalin oldukça aceleye getirilmiş hissettirmesi. Olayların düğüm noktası çözülürken, okur olarak beklediğiniz o doyurucu "aydınlanma" anı tam olarak yaşanmıyor; özellikle tarihsel bağlamın belirsiz kalması, Martin Mystère külliyatının o zengin arka plan kültürüne alışık olanlar için bir hayal kırıklığı yaratabilir. Antonio Sforza ’nın çizimleri atmosferi yaratmada başarılı olsa da, senaryodaki akış problemleri görselliğin gücünü de gölgeliyor. Genel olarak; potansiyeli olan bir fikrin, zayıf bir kurgu ve belirsiz bir tarihsel çerçeveyle harcandığı, serinin ortalamasının altında kalan, sönük bir macera ile karşı karşıyayız.
Çizgi Roman Edebiyat
Martin Mystere - Sayı 215 - Noel RuhlarıEnrico Lotti · Lal Kitap · 20224 okunma