Baştan sona Spoi..!
2023 4. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2023 00:00
İş arayan yazar, Hamdi'nin ofisinde çalışmaya başlar. Raif Efendi'yle tanışır. Raif Efendi, insanlar tarafından hor görülen, kendi içine kapanık ve sessiz biridir. Raif Efendi'nin öyle olmadığını düşünen yazar iletişim kurar ve arkadaşlık bağları günden güne güçlenir. Raif Efendi rahatsızlanır ve yazardan ofisteki el defterini getirmesini ister. Raif Efendi defteri yakmasını söylese de yazar bir günlük süre ile defteri okumak için izin alır. Defterde Raif Efendi'nin babasının zorlamalarıyla Berlin'e gittiği ve çalışmaya başladığı yazar. Hayatı böyle devam ederken bir gün bir galeri açılışına gittiğinde gözü "Kürk Mantolu Madonna" resmine takılır ve hayran kalır. Her gün o sergiye resmi görmek için gider, bu olay etraftakilerin dikkatini çeker. Korktuğu başına gelir ve bir kadın resmi çok mu sevdiniz diye sorar. Raif efendi evet anneme benzettim diyip utanarak oradan ayrılır. Bir daha gitmese de rüyalarında Madonna'yı görmeye devam eder. Bir gün bir mekanda Madonna'yı görür ve tanışır. Kadın, gerçek adının Maria Puder olduğunu ve sergide konuştuğu kadınla aynı kişi olduğunu söyler. Günden güne hayranlıkları artar ve birbirlerini çok severler. Hayat böyle mutlu ilerlerken Raif Efendi'ye bir telgrafla babasının öldüğü ve işlerin başına geçmesi gerektiği söylenir. Raif Efendi, Maria'yı uygun zamanda yanına alacağına söz vererek gider. Maria ile mektuplaşırlarken Maria'nın kendisine bir sürprizi olduğunu, yan yana geldiklerinde bunu açıklayacağını okur. Bir gün Maria'dan mektuplar kesilir ve Raif Efendi, Maria'nın başkasıyla birlikte olduğunu düşünür. 10 sene sonra Maria'nın kuzenini görür ve kuzeni Maria'nın öldüğünü yanındaki çocuğun da Maria'nın kızı olduğunu söyler. Raif Efendi Maria'nın bahsettiği sürprizin kendi kızı olduğunu anlar ve Maria'nın ölüm haberinden dolayı perişan olur. Yazar, Raif Efendi'ye defteri götürdüğündeyse Raif Efendi'yi yatağında ölü bulur. Bu özet de burada biter:)
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,6bin okunma
Elif Boğa
Kitaplar arasında buldum özeti, kitabın sınavı olacak diye detaylı çalışmıştım 2 3 yıl önce. Özet veya inceleme yazmaya çok üşendiğimden bulmuşken ekleyeyim dedim:) Kitabı okuduğum zaman mı yanlıştı bilmem ama kitap bana çok geçmemişti. Ne yani bu kadar abartılan kitap bu mu demiştim. Güzel bir kitap ama çok çok mu güzel hayır. Zevkler ve renkler tartışılmaz ne de olsa:)