·210 syf.····Okunma: 16 Mayıs 2026 18:26 Yaşamak, Çinli yazar Yu Hua’nın en sarsıcı eserlerinden biri. İlk bakışta yalnızca bir köylünün hayat hikâyesini anlatıyor gibi görünse de aslında roman; savaşların, yoksulluğun, siyasi değişimlerin ve kaderin sıradan insanların hayatını nasıl parçaladığını anlatan çok güçlü bir insanlık hikâyesi. Kitap, Çin’in iç savaş döneminden başlayıp Büyük İleri Atılım ve Kültür Devrimi yıllarına kadar uzanan süreçte, sıradan bir ailenin yaşadığı acıları merkezine alıyor.
Romanın ana karakteri Fugui, gençliğinde zengin bir ailenin sorumsuz oğludur. Kumar tutkusu yüzünden ailesinin bütün servetini kaybeder. Bir zamanlar hizmetçilerin arasında yaşayan bu adam, kısa süre içinde toprağını, saygınlığını ve rahat hayatını yitirerek yoksul bir köylüye dönüşür. Ama kitabın asıl etkileyici yanı, hikâyenin burada başlamasıdır. Çünkü Fugui’nin gerçek sınavı servetini kaybetmesi değil; hayatın ondan sevdiklerini birer birer almasıdır.
Fugui’nin eşi Jiazhen, tüm yaşananlara rağmen ailesini ayakta tutmaya çalışan güçlü bir kadın olarak öne çıkar. Çocuklarıyla birlikte hayata tutunmaya çalışırlarken Çin’deki siyasi ve toplumsal dönüşümler onların yaşamını derinden etkiler. Savaş, açlık, yanlış politikalar ve yoksulluk sadece şehirleri değil insanların kaderlerini de değiştirir. Roman boyunca Fugui’nin ailesinin başına gelen her olay, okura hayatın ne kadar kırılgan olduğunu hissettirir. Özellikle ölümler öyle sade ama vurucu anlatılır ki, kitap dramatik olmaya çalışmadan insanın içine işler. Bence romanın en güçlü tarafı şu: Fugui sürekli kaybediyor ama buna rağmen yaşamaya devam ediyor. Kitap tam olarak burada insanın kalbine dokunuyor. Çünkü “yaşamak” bazen mutlu olmak değil, sadece bütün acılara rağmen hayatta kalabilmek anlamına geliyor. Okuduğum ve çok etkilediğim ilk ve tek kitap olabilir