2026 59. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 03:20
John Steinbeck’in 1947 tarihli eseri Aşk Otobüsü, İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan toplumunun ahlaki, sınıfsal ve varoluşsal krizlerini California’nın çamurlu yollarında mahsur kalan bir otobüs dolusu yolcu üzerinden inceleyen keskin bir toplumsal mikrokozmostur. Steinbeck, karakterlerin arızalanan bir araçta geçirdiği bu zorunlu zaman dilimini, modernitenin getirdiği yabancılaşmayı ve bireyin bastırılmış güdülerini masaya yatırdığı edebi bir laboratuvara dönüştürür; yolculuk burada coğrafi bir hedeften ziyade, sahte illüzyonların döküldüğü ham bir arınma sürecidir. Romanın 1957 yapımı sinema uyarlamasında Camille Oakes karakterine hayat veren Jayne Mansfield, popüler kültürdeki alışılagelmiş "sarışın bomba" klişelerini aşarak hüzün ve trajediyle örülü, dramatik bir derinlik sergilemiştir. Hem edebiyatta hem de beyaz perdede bu anlatı, savaş sonrası Amerikan rüyasının ışıltılı yüzeyinin altındaki varoluşsal boşluğu ve insanın kaçamadığı o en çıplak doğasını dimağda mühürleyen vakur bir modern klasiktir.
Aşk OtobüsüJohn Steinbeck · 1991725 okunma
Hay bin yaşa sen, tekrar etmeli bunu.
Ricky
🖤