2026 4006. kitabı
“Yeonnam-dong’un Neşeli Çamaşırhanesi” sıcacık atmosferiyle insana iyi gelen, sakin ama duygusal yönü güçlü bir kitaptı. Okurken kendimi gerçekten o küçük mahallede, çamaşır makinelerinin uğultusu arasında insanların hayatlarına sessizce tanıklık ediyormuş gibi hissettim. Büyük olaylardan çok küçük anların ve insanların birbirine dokunan hikâyelerinin ön planda olduğu bir anlatımı var. Kitabın en sevdiğim tarafı, günlük hayatın sıradan görünen anlarını bile anlamlı hale getirebilmesiydi. Çamaşırhaneye yolu düşen her karakterin ayrı bir yükü, kırgınlığı ya da yalnızlığı var. Ama yazar bunu dramatik bir şekilde değil, oldukça doğal ve samimi bir dille anlatıyor. O yüzden karakterlerle bağ kurmak zor olmuyor. Özellikle insanların birbirini hiç fark ettirmeden iyileştirmesi çok hoşuma gitti. Mahalle atmosferi o kadar güzel kurulmuş ki kitabı okurken kahve kokusu, yağmurlu sokaklar ve çalışan çamaşır makinelerinin sesi gözümde canlandı. Kore edebiyatında sevdiğim o dinginlik burada da vardı. Hikâye acele etmiyor, bağırmıyor; sessizce ilerliyor ama bir şekilde insanın içine dokunuyor. Bazı bölümlerde tempo biraz fazla yavaş geldi bana. Özellikle olay bekleyen okurlar için durağan bulunabilir çünkü kitap tamamen karakterlerin iç dünyasına ve ilişkilerine odaklanıyor. Ama ben tam da bu sakinliği nedeniyle sevdim. Yorucu, karmaşık kitaplardan sonra nefes almak gibi geldi. Karakterlerin kusurlu ama gerçek hissettirmesi de kitabın güçlü yanlarından biriydi. Kimse tamamen iyi ya da kötü değil. Herkesin taşıdığı görünmez bir yük var ve çamaşırhane sanki insanların sadece kıyafetlerini değil, içlerinde biriken yorgunluğu da temizledikleri bir yere dönüşüyor. Finali büyük sürprizler içermese de kitabın ruhuna çok uygundu. Abartılı duygusallığa kaçmadan umut hissi bırakmayı başardı. Bitirdiğimde içimde sakin ama güzel bir his kaldı. Yavaş ilerleyen, huzurlu atmosferli, insan ilişkilerine ve küçük mutluluklara odaklanan kitapları sevenler için çok tatlı bir okuma olduğunu düşünüyorum. Özellikle “iyileştiren kitaplar” hissi veren hikâyelerden hoşlananların seveceği bir kitap olmuş.
Yeonnam-dong'un Neşeli ÇamaşırhanesiKim Jiyun · Epsilon Yayınevi · 2025693 okunma