···Okunma: 17 Mayıs 2026 13:15 Stefan Zweig’ın Freudyen bir derinlikle kaleme aldığı "Amok Koşucusu," sapa bir tropikal adada yalnızlığın ve boğucu iklimin pençesinde ruhsal olarak çöken bir doktorun, sosyetik sırrını korumak adına illegal kürtaj yaptırmak isteyen mağrur bir kadına duyduğu hastalıklı, takıntılı ve güç savaşına dönüşen arzusunu sarsıcı bir dille anlatıyor. Malezya kültüründeki körü körüne cinnet getirme hâlini simgeleyen "Amok" kavramını modern insanın bilinçaltına uyarlayan yazar; alt metinde medeniyet maskesinin ne kadar ince olduğunu, bastırılmış dürtülerin, izolasyonun ve yıkıcı gururun insanı nasıl bir felakete sürükleyebileceğini sorguluyor. İsimsiz karakterlerin psikolojik gelgitlerini, suçluluk duygularını ve toplumsal trajedilerini, tıpkı bir Amok koşucusunun nefes nefese kalmış temposu gibi ritmik, klostrofobik ve adeta okuyucuyu da karanlık girdaba çeken bir atmosferle işleyen Zweig, bu novellada okura, insan ruhunun en uç noktalarındaki kontrol edilemez "öteki" ile yüzleşmemizi sağlayan zamansız bir başyapıt sunuyor.